Delfinii formează ''prietenii de durată'', însă au anumite preferințe

Delfinii formează ''prietenii de durată'', însă au anumite preferințe
Delfinii formează ''prietenii de durată'', însă au anumite preferințe

Delfinii formează ''prietenii de durată'' şi se organizează în cete, însă ocolesc alte grupuri de semeni, conform unui studiu universitar.

Timp de peste 16 ani, o echipă internaţională de cercetători, condusă de Universitatea St Andrews din Scoţia, a studiat comportamentul delfinilor cu bot gros din Golful Trieste din nordul Mării Adriatice. Oamenii de ştiinţă au descoperit că reţeaua socială a fiecărui delfin era formată din cete mixte, printre care se numărau două grupuri principale, care se bucurau de statut de membru stabil şi se baza pe prietenii de durată.

În ambele grupuri existau membri de bază cu legături suplimentare, în timp ce delfinii din unul dintre grupuri formau uneori facţiuni mai mici. Ei erau conectaţi prin intermediul mai multor delfini care acţionau ca brokeri sociali, prevenind izolarea completă a grupului, au notat cercetătorii. Exemplarele din al treilea grup mai mic, aşa-numiţii liber profesionişti, aveau legături mult mai slabe. Grupurile rivale aveau tendinţa de a se evita, însă utilizau în comun anumite zone, dar în momente diferite.

Cunoştinţe pentru a face faţă unor provocări

Am fost destul de surprinşi de acest lucru. Segregarea în zone diferite ale mării nu este un lucru ieşit din comun, însă este neobişnuit ca aceştia să se adune în anumite momente ale zilei. Uneori, poate fi observat un grup social dimineaţa şi apoi acelaşi grup este văzut în aceaşi zonă după-amiaza târziu, a declarat Tilen Genov de la Unitatea pentru studiul mamiferelor marine (SMRU) a Universităţii St Andrews. Totodată, oamenii de ştiinţă sugerează că anumite constrângeri ecologice, precum disponibilitatea prăzii, ar putea explica includerea delfinilor ce par a fi mai în vârstă.

Citește și: Girafele preferă să ia masa... cu prietenii

Distribuţia spaţio-temporală variabilă a prăzii ar putea favoriza conectarea la reţeaua socială, se arată în studiul publicat în jurnalul Marine Biology. În grupurile A şi B erau indivizi care păreau 'mai vârstnici' după înfăţişare. Aceste animale ar putea avea cunoştinţe dobândite într-un interval mai lung de timp necesare pentru a face faţă unor asemenea provocări, ei jucând astfel un rol-cheie în comunitatea din care fac parte, se explică în studiu.

Citește și: Groenlanda. Gheața se topește mai rapid decât în oricare din ultimii 7.000-8.000 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel