De ce pierd românii și bulgarii ”războiul țiganilor”

val-valcu
val-valcu

Răscoala bulgarilor împotriva mafiei țigănești din Katunița seamănă atât de mult cu ceea ce s-a petrecut la Hădăreni, în 1993, încât pare un film realizat după același scenariu. De aceea, putem ști dinainte sfârșitul: bulgarii răsculați vor pierde.

La Hădăreni, un grup de patru rromi a înjunghiat mortal un român, ceea ce i-a revoltat pe maghiarii și românii din localitate. O mulțime înfuriată s-a strâns în jurul casei în care se adăposteau cei patru și i-a dat foc. Ucigașul a murit în incendiu, complicii lui au fost omorâți în bătaie. Restul rromilor s-a refugiat la rude, în satele învecinate. Statul român a refăcut casele distruse și a plătit despăgubiri de sute de mii de euro către familiile rromilor. Sătenii care au participat la răscoală au luat între 1 și 7 ani de închisoare și achită, în continuare, daunele. La 15 ani după incidente, presa relata că nimic nu se schimbase în comună: românii și maghiarii se plângeau că rromii continuă să le fure recolta sau animalele din bătătură.

La Katunița, răscoala a pornit tot de la uciderea unui tânăr, de către rromi, dar din fericire nu s-a soldat cu alte victime. Casa liderului de clan a fost incendiată, iar mulțimea cere alungarea țiganilor din localitate, prin manifestații de stradă.

Cum spuneam, violența nu poate avea succes. Vor interveni CE, avocații rromilor, ong-urile...Nici nu e normal ca oamenii să-și facă singuri dreptate. În 1993, statul român, care trebuia să-i apere și pe români de țigani și pe țigani de români, abia se mai ținea pe picioare. Bulgarii se plâng, astăzi, că polițiștii care trebuiau să-i apere sunt pe mână cu mafia rroma, iar politicienii o încurajează, fiindcă e ușor să obțină, de la aceasta, voturi.

Palatele cu turnulețe nu pot fi rase cu sticla incendiară. Vine CEDO și te pune să le ridici la loc. Ele pot fi demolate doar cu PUZ-ul în mână, sau pot fi confiscate de ANAF și demolate ulterior. Adevărata lovitură la adresa mafiilor, fie ele și țigănești, nu se dă cu bâta, ci cu Codul fiscal. În loc să iasă în stradă, când nu mai pot, românii și bulgarii ar trebui să iasă la alegeri, pentru a atenua impactul electoral al traficului de voturi și, deci, legătura dintre clanuri și Putere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel