De ce bărbații între 30 şi 50 de ani se comportă ca la 15. Leca: Au trecut printr-o traumă majoră

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Psihologul Radu Leca a explicat de ce inteligența emoțională și cea cognitivă nu merg ”mână-n mână”, dar și care este cauza unei inteligențe emoționale crescute.

Coeficientul de inteligență se referă la abilitățile cognitive ale unei persoane, precum: capacitatea de a rezolva probleme, capacitatea de a înțelege idei abstracte, capacitatea de a folosi corect limbajul, de a memora și de a învăța.

De partea cealaltă, din inteligența emoțională fac parte: autocunoașterea, stăpânirea de sine, empatia, abilitățile sociale și motivația.

Deși ne-am aștepta ca aceste două tipuri de inteligență să meargă ”mână-n mână”, se pare că ele funcționează pe principiul”vaselor comunicante”.

Concret, psihologul Radu Leca susține că ”există un pattern (n.r. tipar/model) care spune că, cu cât omul este mai inteligent din punct de vedere cognitiv, cu atât din punct de vedere emoțional, în cazul în care este sănătos mental, inteligența emoțională este scăzută”.

Mai mult, acesta și-a argumentat afirmația, precizând că ”în cazul în care subiectul este, din punct de vedere cognitiv, înalt, iar din punctul de vedere al sănătății mentale are tot felul de griji, de la simple tulburări de stres până la complexe tulburări de afect, respectiv tulburările efective, anxietate, depresie, atunci inteligența emoțională trebuie să fie luată în calcul fiindcă altfel nu o să poată să iasă din tulburările afective”, a explicat, în exclusivitate, pentru DC Medical.

Totodată, psihologul a ținut să sublinieze faptul că este important să facem o diferență clară între cele două tipuri de inteligență.

”Sunt mulți bărbați, la 30 de ani, care se comportă ca niște puști de 15, iar partenerele lor se întreabă de ce? 

Din cauză că inteligența lor emoțională aparține unui puști de 15 ani, mai mult, este doar o persoană care nu s-a maturizat și nu își asumă responsabilități.

Iar ceea ce înseamnă parte cu surpriză are legătură cu bărbatul de 50 de ani care este trecut prin viață, care are și copii, poate chiar și nepoți, și se comportă ca un copil de 10-15 ani pentru că afirmă că în copilărie nu s-a simțit fericit”, a explicat psihologul, precizând că în ambele cazuri avem de-a face cu o inteligență emoțională scăzută.

Citeşte mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel