De ce bancnotele de 20 de lei, cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, sunt atât de rare și se găsesc atât de greu

Sursa: BNR
Sursa: BNR

Au trecut 8 luni de când Banca Naţională a României a pus în circulaţie această bancnotă. Şi totuşi, de ce sunt atât de rare și se găsesc atât de greu bancnotele de 20 de lei, care au chipul Ecaterinei Teodoroiu? 

Momentul în care România punea chipul unei femei pe bancnota de 20 de lei a fost anunțat cu mândrie de autorități. Și, totuși, ce s-a întâmplat cu acele bancnote? Știm că banul fizic e pe cale de dispariție, plățile cu cardul fiind tot mai frecvente. Dar chiar atât de ghinionist să fii încât să nu prinzi o bancnotă cu Ecaterina Teodoroiu? Ei bine, majoritatea românilor n-au văzut-o și, preocupați de inflație și scumpiri, au cam și uitat de ea. Este interesant că, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Națională a lansat în circuitul numismatic și replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881. Banca Națională a României a transmis că tirajul pentru această emisiune numismatică a fost de 30.000 bucăți. Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 este de 100 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare, transmite BNR.

De ce a fost aleasă Ecaterina Teodoroiu?

Decizia BNR a fost una simplă și logică, ea fiind motivată de absența personajelor feminine de pe banii românești. Cu toate acestea, au fost mulți cârcotași care au susținut că Ecaterina Teodoroiu nu ar fi trebuit să prindă acest loc de onoare. Mulți ar fi preferat ca cest titlu să-i revină Reginei Maria. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susținut decizia de adoptare a bancnotei de 20 de lei, pe fondul consolidării egalității de gen. Acesta a explicat atunci decizia luată de BNR. „În primul rând, este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele Război de Reîntregire.

Un al doilea motiv este că Ecaterina Teodoroiu întruchipează prin destinul său exemplar puterea și sacrificiul de care femeile au dat dovadă și continuă să dea dovadă în societatea noastră.  Și un al treilea motiv, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susținere la nivelul societății românești în promovarea și consolidarea egalității de gen și al rolului major al personalităților feminine în societatea și istoria românească”, a declarat la acea vreme guvernatorul BNR.

Scumpă nu doar la vedere, dar şi pe site-uri cu anunţuri de vânzare

În primele luni de la apariție, românii care s-au trezit în posesia bancnotei de 20 de lei s-au apucat de „afaceri” în mediul online. Astfel, bancnota cu Ecaterina Teodoriu a fost vândută cu prețuri mult mai mari. „Vând fișic de 100 de bancnote de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu, nu se desface fișicul, nu se dau la bucată. Bancnotele sunt serii de 20-30 consecutive, nu sunt de la 1 la 99”, a fost unul dintre anunțurile de vânzare. Prețul cerut pentru cele 100 de bancnote era de 2.500 de lei. Un alt bărbat anunța că vinde „pliant de prezentare a bancnotei de 20 lei însoțit de bancnota din imagine” cu 50 de lei, potrivit economica.net.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel