Critic de artă: Biblia pierdută - o carte în răspăr faţă de un anumit gen de literatură

Criticul de artă Pavel Şuşară consideră că romanul 'Biblia pierdută' de Igor Bergler, lansat vineri seară, la standul Editurii RAO din cadrul Târgului Gaudeamus, este 'o carte în răspăr faţă de un anumit gen de literatură'.

'Nu este o carte care flatează literatura de consum, literatura care cultivă misterele de budoar, misterele de frizerie, de cabinet de coafură, aşa cum a făcut Dan Brown, de pildă. N-are nici o legătură cu Dan Brown, dimpotrivă, cartea lui este o formă de a destructura tipul acesta de literatură de reţetă', a spus criticul, citează Agerpres.

În opinia acestuia, Bergler 'ştie perfect care este reţeta, care e formula de înscenare a unui text care să cuprindă în el o întreagă plajă de gusturi, de tipuri de cititori şi mai ales exigenţe'.

'E o carte pe care-o poate citi şi un cititor abia alfabetizat, pentru că tipul de text este extrem de concis, foarte direct, lipsit de orice formă de parazitare lexicală sau lingvistică, care să dea valenţa unei densităţi epice, dar, de fapt, să îngreuneze lectura; poate s-o citească şi cineva care-şi pune problema acută a lumii în care trăim Ce se întâmplă cu noi? Care este reflexul nostru de existenţă într-o istorie ostilă? Dar, în ultimă instanţă, este o carte despre felul în care se scrie o carte scrisă, la rândul său după reţete', a adăugat Şuşară.

În opinia criticului, sursa acestei cărţi, căreia îi găseşte un singur corespondent în literatura contemporană - 'Don Quijote', nu este nici Dan Brown, nici Umberto Eco, (...) şi nu este niciun autor de literatură de consum, 'sursa absolută a cărţii' fiind 'Moartea şi busola' de Jorge Luis Borges.

Prezent la lansare, actorul Costel Constantin a mărturisit că, în timp ce parcurgea paginile cărţii, avea senzaţia că e 'călare pe un armăsar care nu mai simte pintenii' şi are 'un mers al lui' obligându-l să facă acelaşi lucru.

'Această carte o să vă facă să lăsaţi telefonul mobil din mână, să uitaţi de smartphone, de laptop, de tabletă, de orice şi să vedeţi ce se întâmplă până la urmă şi după ce terminaţi povestea o să aveţi senzaţia că e mult mai mare capul, că ştiţi mult mai multe lucruri, că nici nu mai ţineţi minte când aţi citit nenumărate cărţi importante ale literaturii universale şi o să vă simţiţi nişte persoane mult mai importante', a spus actorul, mărturisind că asta i s-a întâmplat citind 'Biblia pierdută'.

Lansat, pe 29 septembrie, romanul 'Biblia pierdută', de Igor Bergler, este deja tradus în engleză, traducătoarea Jean Harris pregătind versiunea pentru piaţa americană. Potrivit Editurii RAO cartea a depăşit 25.000 de exemplare vândute în cele două luni de când a fost pusă în vânzare - una de precomenzi şi una de vânzare în librării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel