Conform unei noi cercetări de la Universitatea Johns Hopkins, alimentația cu restricție de timp ar putea să nu fie mai eficientă pentru pierderea în greutate decât simpla reducere a aportului caloric general.
Alimentația cu restricție de timp (Time-restricted eating - TRE) este o abordare la modă în managementul greutății. Aceasta presupune limitarea orelor din zi în care se consumă alimente și respectarea unui interval specific de alimentație, de obicei între opt și 12 ore. Pe lângă pierderea în greutate, unii cred că această abordare poate contribui la starea generală de sănătate, inclusiv la îmbunătățirea tensiunii arteriale, a trigliceridelor și a colesterolului. Cu toate acestea, cercetările privind beneficiile sale pentru sănătate au dat rezultate mixte, un studiu recent constatând că persoanele care practică postul intermitent, un tip de alimentație cu restricție de timp, au un risc cu 91% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, scrie Yahoo News.
Multe persoane de pe rețelele de socializare spun că alimentația cu restricție de timp este ceea ce le-a ajutat să piardă din greutate. Susținătorii acestei practici spun că motivul ar fi că organismul are astfel mai mult timp pentru a arde grăsimile ca și combustibil, în loc să ardă caloriile obținute din alimente. Totuși, adevărul din spatele eficienței ca instrument de slăbire pentru unii oameni ar putea fi mult mai simplu: alimentația cu restricție de timp înseamnă că, pur și simplu, este posibil să consumi mai puține calorii în general, creând un deficit caloric, care duce la pierderea în greutate.
Noul studiu al Universității Johns Hopkins a inclus 41 de adulți cu obezitate și prediabet, împărțiți aleatoriu într-un grup cu model de alimentație cu restricție de timp, cu o fereastră de alimentație de 10 ore, și un grup cu un model de alimentație obișnuit, timp de 12 săptămâni. Ambele grupuri au primit mese pregătite, identice din punct de vedere nutrițional, și instrucțiuni privind momentul meselor.
Dr. Nisa Maruthur, profesor asociat de medicină la Johns Hopkins Medicine și autor al studiului, explică faptul că scopul cercetării a fost „să înțelegem dacă restricționarea caloriilor într-o anumită fereastră de timp mai devreme în timpul zilei ar duce la o pierdere mai mare în greutate decât mâncatul mai târziu în cursul zilei cu mai puține restricții de timp – într-un context de aport caloric stabil.” Cercetătorii au descoperit că, după 12 săptămâni, ambele grupuri au pierdut cantități similare de greutate și nu au existat diferențe semnificative în alți markeri ai sănătății metabolice. Deși studiul a fost de mici dimensiuni, cercetătorii „nu au constatat că alimentația cu restricție de timp ar fi benefică pentru pierderea în greutate dacă numărul caloriilor este menținut constant”.
Julia Perlman, nutriționist înregistrat și co-fondator al JAM Nutrition, subliniază că „fie că este vorba de alimentația cu restricție de timp sau de modele alimentare obișnuite, pierderea în greutate se obține, în general, prin consumul a mai puține calorii decât se ard”. Cantitatea exactă de deficit caloric de care are nevoie o persoană pentru a pierde în greutate este ceva care poate fi stabilit împreună cu un nutriționist.
Perlman menționează că există mulți factori care „ne afectează succesul în pierderea în greutate”, cum ar fi hormonii, medicamentele, metabolismul, exercițiile fizice și somnul. Cu toate acestea, în general, momentul la care mâncăm nu este, în sine, la fel de important cum cred unii oameni.
„Se poate pierde cu siguranță în greutate și dacă iei cina la ora 21:00 - este ceva ce le spun mereu clienților mei”, explică ea. „Este mai mult despre cum arată întreaga zi ca aport de energie.”
Dacă într-adevăr nu contează când luăm mesele, de ce susțin unii oameni că pierd în greutate mâncând într-un interval restrâns? Perlman spune că nu este vorba despre ora la care oamenii mănâncă, ci despre faptul că se află într-un deficit caloric. Cu cât îți permiți mai puțin timp să mănânci, cu atât s-ar putea să mănânci mai puțin în general. Dacă îți închizi bucătăria la ora 18:00, nu poți să iei o gustare târzie care să te scoată din deficitul caloric.
Perlman adaugă că alimentația cu restricție de timp poate avea dezavantaje semnificative, care pot varia de la o persoană la alta. „Pentru unii oameni, poate duce la tulburări de alimentație sau la comportamente alimentare de tip binge-eating”, explică ea. „Este posibil să nu saboteze pierderea în greutate, dar poate sabota relația cu mâncarea.”
De asemenea, subliniază că unii ar putea neglija nutriția atunci când practică alimentația cu restricție de timp – cum ar fi cineva care își umple stomacul cu fast-food pentru singura masă a zilei. „Vrem să ne concentrăm și pe sănătate", spune Perlman. „Dacă mâncăm prin modele alimentare obișnuite, ne oferim mai mult timp pentru a mânca și mai mult timp pentru a asimila mai mulți nutrienți pe parcursul zilei.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu