Cine trebuie să se testeze pentru anticorpi după vaccinarea împotriva Covid-19. Singurele excepții

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Testarea de rutină pentru anticorpi după vaccinare nu ajută la nimic, spune Cătălin Țuculeanu în podcastul lui Valeriu Gheorghiță.

„Oamenii își determină anticorpii după vaccin. Cât de relevant este acest test de a ne face, de rutină, dozarea anticorpilor după ce ne vaccinăm?”, a întrebat dr. Valeriu Gheorghiță în noul său podcast „La cafea”.

„Nu este absolut deloc necesar să facem acest lucru. Am văzut destul de multe persoane speriate că le scade în timp nivelul de anticorpi. Acolo sunt menționați ca fiind anticorpi neutralizanți, dar sunt de fapt anticorpi care se leagă de proteina spike și sunt considerați neutralizanți în felul acesta. Nu este un test de neutralizare.

Dacă ne uităm la o dinamică normală de creștere și scădere a răspunsului în anticorpi și în urma vaccinării, și în urma infecției, pentru toate celelalte boli, o să vedem că avem un titru foarte mare de anticorpi la început care o să scadă în timp. Acest lucru nu înseamnă că o să dispară”, a transmis invitatul medicului militar, Cătălin Țucureanu.

Un test în anticorpi după vaccinare nu ne spune nimic în mod normal

„Nu știm încă ce înseamnă un titru protector de anticorpi, nu știm dacă doar anticorpii contează – există date care arată că și elemente ale răspunsului imun celular sunt foarte importante pentru protecția față de acest virus. Atunci, un test în anticorpi nu ne poate spune nimic.

În afara unor situații excepționale ale unor persoane care au anumite patologii, urmează anumite tratamente, care sunt asociate cu imunosupresia și acolo poate ar putea fi utilizat și un test de anticorpi, nu există niciun motiv pentru care persoanele vaccinate ar trebui să-și monitorizeze titrul de anticorpi în timp”, a adăugat Țucureanu.

Protecția conferită de vaccin durează oficial cel puțin șase luni

„Durata protecției o putem obține doar urmărind protecția față de infecție sau față de boală doar în viața reală prin studiile clinice. Studiile clinice sunt încă în derulare, din păcate nu a trecut destul de mult timp să putem spune că durează un an, doi, trei, dar a trecut suficient timp pentru a vedea că până la șase luni cel puțin eficacitatea vaccinurilor este foarte mare. Dacă este mare la șase luni, nu ne putem aștepta să se prăbușească rapid în luna a șaptea sau în luna a opta”, a mai spus invitatul lui Valeriu Gheorghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel