Chirieac, despre atacul sângeros din Istanbul: Nu e imposibil ca celule teroriste PKK să fie în spatele acestui atentat care ne răvăşeşte Turcia

captură video
captură video

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat tragedia de pe strada Istiklal din Istanbul.

O explozie puternică a avut loc în Istanbul pe o arteră pietonală aglomerată. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că explozia de pe strada Istiklal din Istanbul a fost cauzată de un ”atac cu bombă”, adăugând că șase persoane au murit în incident. Vorbind înainte de plecarea sa la summitul G-20 din Indonezia, duminică, Erdogan a spus că explozia a fost un ”atac perfid” iar autorii acesteia vor fi pedepsiți. Alți 53 au fost răniți, potrivit informațiilor pe care le-a primit de la guvernatorul Istanbulului.

Analistul politic Bogdan Chirieac crede că este mâna teroristă a PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan: "De-a lungul timpului, a existat o lungă istorie de atacuri teroriste din partea PKK -  Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Ei nu sunt recunoscuţi ca minoritate în Turcia, reprezintă un popor de 20 de milioane de persoane aflaţi în Turcia şi-n nordul Irakului. Kurdistanul nu este recunoscut şi, practic, nu există oficial. Lucrul acesta a provocat de-a lungul timpului numeroase atacuri, omoruri, confruntări sângeroase între armata regulată turcă şi dizidenţii kurzi. Acum, ştim bine, Suedia şi Finlanda au făcut cereri să intre în NATO şi au fost acceptate cu bucurie odată cu atacul Rusiei împotriva Ucrainei. Toate ţările sunt de acord, inclusiv România. Turcia s-a opus admiterii celor două state pe motiv că adăpostesc celule pe care Ankara le consideră teroriste, inclusiv celule PKK. E o întreagă negociere între Stockholm şi Ankara pentru ca celulele respective să nu mai poată fi adăpostite în Suedia şi asta în schimbul votului pe care Turcia trebuie să-l ofere la NATO. Pentru ca un stat să fie primit în NATO e nevoie de unanimitate".

"Nu este imposibil ca PKK să se afle în spatele acestui atentat care ne răvăşeşte Turcia, Turcia care sub preşedintele actual, Erdogan, deţine o mare putere europeană şi joacă un rol formidabil inclusiv în războiul Rusiei cu Ucraina. În ciuda inflaţiei uriaşe de 80%, Turcia este o mare putere economică europeană. Turcia se dezvoltă, se întăreşte, are singura armată relevantă, în bazinul Mării Negre Turcia este, categoric, cea mai importantă armată. Probabil că toate armatele din Marea Neagră nu fac cât armata Turciei" a mai spus analistul politic într-o intervenţie live la România TV.

În unele imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede ceea ce pare a fi un bagaj lăsat de cineva, iar explozia pare că s-a produs chiar în acel loc. Artera respectivă, mereu aglomerată, a mai fost vizată de un atentat sinucigaș în 2016. Între 2015 și 2017, Turcia a fost lovită de mai multe atentate, revendicate de gruparea teroristă stat islamic, dar și de grupări kurde scoase în afara legii de autoritățile turce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel