Cel mai scurt nume de localitate din România. Conține doar două litere și este legat de o tragedie

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Știai că cel mai scurt nume de localitate din România conține doar două litere? Iată cum se numește.

Cea mai lungă denumire de localitate din România este Staţiunea Climaterică Sâmbăta (27 de litere), sat din judeţul Braşov. Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt: Constantineşti (14 litere). Iar cea mai scurtă denumire de localitate din România: Ip (2 litere), o comună din judeţul Sălaj, scrie adevarul.ro.

Ip este o comună în județul Sălaj, formată din satele Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Ip, Zăuan și Zăuan-Băi. Este cunoscută şi din cauza tragediei care a avut loc acolo în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, la câteva zile după Dictatul de la Viena. 157 de români, de la copii de nici doi ani, la bătrâni de peste 80 de ani, au fost măcelăriţi de armata horthystă, potrivit adevarul.ro. Se întâmpla în perioada în care administraţia românească era înlocuită cu cea maghiară. Pretextul invocat de horthyşti a fosy un presupus atentat al localnicilor asupra militarilor unguri.

S-a invocat faptul că o localnică le-ar fi dat unor soldaţi, care transportau cu o căruţă muniţie, un coş cu fructe în care ar fi strecurat şi o grenadă. În explozia ce a urmat, au murit doi militari, dar a supravieţuit vizitiul, care le-a povestiti, apoi, anchetatorilor, ce s-a întâmplat: cei doi militari erau băuţi şi au fost neglijenţi în manevrarea muniţiei. Lămuririle au venit, însă, prea târziu pentru locuitorii din Ip...

Vezi și: Singurul cuvânt din limba română care conţine patru consoane la sfârşit. Îl știi sigur!

Cel mai lung cuvânt din limba română

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere şi îl găsim în dicţionarele medicale, nu şi în DEX. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane este "înspre" și conține 6 litere, scrie shtiu.ro

Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă exact de două ori: ”angionefrografie” (16 litere), termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanţe de contrast, scrie adevarul.ro.

Vezi și: Singura propoziție formată numai din vocale. Doar în limba română se poate! Are cinci cuvinte

Curiozități din limba română

Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul ”om”. La plural este ”oameni” și diferența este de patru litere.

Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale. De exemplu „Oaia aia e a ei”.

„Elenofonele” este cel mai lung cuvânt palindrom (se citește la fel din ambele capete) din limba română (11 litere) și semnifică „vorbitoarele de limbă elenă”.

Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C. 19.750 de cuvinte din dicționar încep cu această literă.

”Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.

Vezi și: Singurul cuvânt din limba românâ care începe și se termină cu litera „H”. Te-ai fi gândit la el?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel