Urmărește emisiunea live


Cea mai veche planetă locuibilă din Univers, aproape de noi

Planeta recent descoperită se numeşte Kapteyn b şi se află în zona ideală pentru existenţa apei lichide şi prin urmare şi a vieţii.

Până de curând, astronomii nu credeau că există planete în jurul stelei Kapteyn, care se află la o distanţă de doar 13 ani-lumină, astfel încât poate fi observată chiar şi cu un telescop obişnuit scrie space.com, preluat de descoperă.ro.

Este cea mai veche planetă descoperită până acum, fiind formată în urmă cu aproximativ 11,5 miliarde de ani, la doar 2 miliarde de ani după Big-Bang.

Gullem Anglada-Escude, de la Universitatea Queen Mary din Londra, autoarea acestui studiu, spune că vechimea planetei oferă posibilităţi neaşteptate pentru existenţa şi evoluţia unor forme de viaţă.

Citește și: Cum se vede Terra de pe Marte

Tot în jurul stelei Kapteyn, care este o pitică roşie, se mai află o planetă mai mare, Kapteyn c, dar astronomii cred că aici nu poate exista viaţă, pentru că este prea frig.

Cele două planete au fost descoperite recent, după ce astronomii au detectat uşoare variaţii în lumina emisă de această stea.

Kapteyn b, condiții referitoare la existența vieții

Kapteyn b face parte din categoria exoplanetelor Super-Pământ, fiind de aproape 5 ori mai masivă ca planeta noastră. Toate datele pe care le au în prezent experţii arată că aici sunt îndeplinite condiţiile necesare existenţei vieţii. Având în vedere vechimea planetei, este posibil ca viaţa de aici, dacă există cu adevărat, să fie mult mai evoluată decât pe Terra.

Steaua Kapteyn se afla iniţial într-o galaxie pitică, care a fost ulterior asimilată de Calea Lactee, astfel încât traiectoria acestui astru a fost modificată.

Citește și: Un român, favorit în cursa spre Marte

De aceea, faptul că steaua şi planetele ei au supravieţuit acestei coliziuni cosmice este remarcabil. Alte stele din galaxia pitică se află acum la peste 16.000 de ani-lumină distanţă, în grupul Omega Centauri.

Steaua Kapteyn, care a fost descoperită în secolul al XIX-lea de astronomul olandez Jacobus Kapteyn, este o pitică roşie, mult mai rece ca Soarele nostru.

În acest caz, o planetă locuibilă ar trebui să se afle mai aproape de ea, pentru a nu fi complet îngheţată. Kapteyn b respectă această cerinţă, iar aici un an durează doar 48 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel