Reducerea consumului de alcool aduce beneficii importante sănătății generale și în special creierului.
Consumul excesiv de alcool este legat de un număr mare de deficite cognitive, inclusiv stocarea și recuperarea informațiilor, în timp ce consumul excesiv de alcool poate duce la leziuni reale ale creierului.
Băuturile alcoolice joacă, de asemenea, un rol în unele boli infecțioase și sunt un factor de risc pentru boli de inimă, accident vascular cerebral și boli cronice precum cancerul.
Un grup de oameni de știință de la universitățile franceze din Picardie Jules Verne și Caen-Normandie a examinat un eșantion de persoane. Aceștia au demonstrat cum renunțarea completă la alcool duce la îmbunătățiri cognitive semnificative după doar 18 zile.
Pe lângă faptul că provoacă leziuni ale ficatului, creierului și sistemului reproducător, consumul excesiv de alcool cronic are și un efect toxic asupra neuronilor, rezultând leziuni structurale și funcționale permanente.
”Alcoolul este printre cele mai toxice și cancerigene substanțe vreodată. În stare de ebrietate, alcoolul ajunge în toate organele, creierul inclusiv, prin fluxul sanguin și, când ajunge în creier, este capabil să distrugă mii de neuroni, provocând daune ireversibile. Cu o beție se pierd aproximativ 100.000 de neuroni, cât o zi de viață”, explică pentru Today neurologul Andreone, directorul Unității de Neurologie și AVC a spitalului Cardarelli din Napoli.
Cercetătorii au recrutat 32 de persoane cu AUD severă (24 dintre ei bărbați) și le-au supus unui program de detoxifiere și unui tratament oral cu tiamină (tiamina este vitamina B1, numită și ”vitamina moralului” pentru capacitatea sa de a condiționa în mod pozitiv atitudinea mentală a oamenilor).
În timpul programului, fiecare participant a fost supus (după 8 și 18 zile de la începutul programului) unei scurte evaluări a daunelor neuropsihologice legate de alcool.
Rezultatele au arătat că 60% dintre participanți au avut deficiențe cognitive, cum ar fi pierderea memoriei și a atenției, la evaluarea de 8 zile, tulburări care s-au îmbunătățit în 63% din eșantionul studiat după doar 18 zile de sobrietate.
Cele mai mari îmbunătățiri au avut loc în abilitățile vizuale-spațiale, care s-au îmbunătățit la 67% dintre subiecți. Prin urmare, studiul a demonstrat că o îmbunătățire clară este posibilă într-un timp scurt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu