Ce greșeală a făcut Băsescu în NCP

Președintele Traian Băsescu a declarat că își asumă greșeala de a nu fi înțeles art. 140 din Noul Cod Penal (NCP). Pe care îl citește din 2010, când regimul său a defilat cu legea prin Parlament.

Greu de crezut că a rezistat un obsedant deceniu făcând astfel de greșeli. Eu am ”numărat” o singură eroare, în cazul unor acțiuni planificate: a ales un ton nepotrivit la anunțarea tăierilor de pensii și salarii. A jucat rolul ”Margaret Thatcher”, într-o sală din care lipsea publicul tory. Sau, hai să spunem, abia atinge 20%, adică votanții pe care îi cară după el până în ziua de azi.

Restul au fost greșeli provocate de adversari, în situații care îi scăpau de sub control: pisălogeala ”țigăncii”, revolta învățătoarei din satul inundat, întrebările lui Ionuț Cristache, de la Antena 3 etc.

Codul Penal nu a țâșnit din cutie, ca drăcușorul cu arc. Nici nu e o lege oarecare, pe care o poți respinge de la promulgare. Este chiar fundația pe care se clădește puterea prezidențială.

Nu are rost să ne blocăm în amănunte tehnice, articol cu articol. În esență, NCP este mai blând cu persoanele acuzate față de Vechiul Cod Penal.  Să nu uităm că faptele cele mai cumplite imputabile unui demnitar erau sancționate cu doar trei ani de închisoare. Dacă nu interveneau, crescându-le la 5-7 ani, opinia publică și dizidentul Nicolicea. Sau viceversa.

Adrian Năstase a pritocit, în 2003, o Constituție care îi dădea puteri sporite președintelui. Nu știa că va pierde cursa prezidențială și va plăti această greșeală. Traian Băsescu știa că o să plece de la Putere. Și că adversarilor săi le convine, în acest moment, NCP.  Care, până în decembrie, se va învechi, fără să-l schimbe nimeni.

Deci, răspunsul la întrebarea din titlu e simplu: Nici una.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel