Ce este taninul din ceai și ce efecte are asupra sănătății

Foto Pexels
Foto Pexels

Nu este de mirare că ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Ceaiul nu este doar delicios, liniștitor și răcoritor, ci și venerat pentru numeroasele sale beneficii potențiale pentru sănătate. Taninurile sunt un grup de compuși care se găsesc în ceai. Sunt cunoscuți pentru aroma lor distinctă și proprietățile chimice interesante și pot oferi, de asemenea, beneficii pentru sănătate.

Nu este de mirare că ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Ceaiul nu este doar delicios, liniștitor și răcoritor, ci și venerat pentru numeroasele sale beneficii potențiale pentru sănătate. Taninurile sunt un grup de compuși care se găsesc în ceai. Sunt cunoscuți pentru aroma lor distinctă și proprietățile chimice interesante și pot oferi, de asemenea, beneficii pentru sănătate, conform healthline.com.

Ce sunt taninurile?

Taninurile sunt un tip de compus chimic care aparține unui grup mai mare de compuși numiți polifenoli.

Moleculele lor sunt de obicei mult mai mari decât cele găsite în alte tipuri de polifenoli și posedă o capacitate unică de a se combina cu ușurință cu alte molecule, cum ar fi proteinele și mineralele.

Taninurile se găsesc în mod natural într-o varietate de plante comestibile și necomestibile, inclusiv coaja de copac, frunze, condimente, nuci, semințe, fructe și leguminoase. Plantele le produc ca apărare naturală împotriva dăunătorilor. Taninurile contribuie, de asemenea, la culoare și aroma alimentelor din plante.

Deși ceaiul este în general considerat o sursă bogată de taninuri, mai multe variabile pot afecta cantitatea care ajunge în ceașca ta de ceai.

Fiecare tip de ceai conține taninuri, dar concentrația este puternic afectată de modul în care este produs.

Unele surse spun că ceaiul negru are cea mai mare concentrație de tanin, în timp ce ceaiul verde este adesea creditat cu cea mai scăzută concentrație.



Beneficii potențiale pentru sănătate


Există multe tipuri diferite de taninuri găsite în ceai și modul în care acestea afectează corpul uman nu este încă bine înțeles.

Cu toate acestea, cercetările timpurii sugerează că anumiți tanini de ceai posedă caracteristici similare cu cele ale altor polifenoli, ajutând la prevenirea bolilor, oferind beneficii antioxidante și antimicrobiene.


Galat de epigalocatechină


Unul dintre principalele taninuri găsite în ceaiul verde este cunoscut sub numele de epigalocatechin galat (EGCG).

EGCG aparține unui grup de compuși cunoscuți sub numele de catechine. Se crede că este unul dintre motivele din spatele numeroaselor beneficii pentru sănătate asociate cu ceaiul verde.

Studiile pe animale și pe eprubetă sugerează că EGCG poate juca un rol în reducerea inflamației și în protejarea împotriva daunelor celulare și a anumitor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

În cele din urmă, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine cum poate fi utilizat EGCG pentru a sprijini sănătatea umană.

Teaflavine și thearubigine


Ceaiul oferă, de asemenea, o cantitate mare de două grupuri de taninuri numite teaflavine și thearubigine. Ceaiurile negre conțin niveluri deosebit de ridicate ale acestor taninuri și sunt, de asemenea, creditate că conferă ceaiurilor negre culoarea lor închisă distinctivă.

În această etapă, se cunosc foarte puține lucruri despre teaflavine și tearubigine. Cu toate acestea, cercetările timpurii indică faptul că aceștia funcționează ca antioxidanți puternici și pot oferi protecție împotriva daunelor celulare cauzate de radicalii liberi.


Ellagitannin


Ceaiul conține, de asemenea, niveluri ridicate de tanin numit elagitanin.

Cercetările din stadiu incipient sugerează că elagitanina poate promova creșterea și activitatea bacteriilor intestinale benefice, dar sunt necesare mai multe studii în acest domeniu.

Ellagitannin este, de asemenea, în centrul atenției pentru efectul său potențial asupra tratamentului și prevenirii cancerului.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel