Categoria de femei care este mai afectată de bolile cardiovasculare - Studiu

Categoria de femei care este mai efectată de bolile cardiovasculare / Foto: Pixabay
Categoria de femei care este mai efectată de bolile cardiovasculare / Foto: Pixabay

Potrivit unui nou studiu, riscul de evenimente cardiovasculare majore este diferit la femei și bărbați de aceeași vârste.

În 2019, se estimează că aproximativ 17,9 milioane de persoane au murit din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce reprezintă aproximativ 32% din totalul deceselor la nivel global. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în întreaga lume. Dintre cele 17 milioane de decese premature, aproximativ 38% au fost atribuite bolilor cardiovasculare. Atacul de cord și accidentul vascular cerebral au reprezentat aproximativ 85% din acest total, scrie Ziarul de Iași.

La reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie EACVI 2023, care a avut loc în Barcelona, au fost prezentate rezultatele unei cercetări relevante. Noul studiu a scos în evidență că riscul de a suferi evenimente cardiovasculare majore poate varia în funcție de gen și vârstă. Descoperirea sugerează că rezultatele obținute prin angiografia computerizată coronariană ar putea fi utilizate pentru a ghida deciziile privind tratamentul în cazul anumitor grupuri demografice. 

Cercetarea a implicat analiza imaginilor obținute de la aproximativ 25.000 de participanți. Echipa de cercetare a evaluat plăcile de aterom ale participanților, utilizând o scală de la 0 la 42, luând în considerare prezența plăcii, compoziția, localizarea și severitatea îngustării (scorul Leiden CCTA). Aceste scoruri au fost corelate cu vârsta participanților, sexul, factorii de risc cardiovascular, istoricul familial și antecedentele de evenimente cardiovasculare majore adverse (MACE).

Femeile aflate în postmenopauză sunt mai afectate decât bărbații de bolile cardiovasculare

Pentru femei, debutul aterosclerozei coronariene a avut loc cu o întârziere de 12 ani față de bărbați. Femeile au prezentat mai des boli non-obstructive și au avut, de asemenea, o placă de aterom semnificativ mai mică în comparație cu bărbații.

"În acest studiu, riscul crescut pentru femei față de bărbați a fost observat în special la femeile aflate în postmenopauză cu cel mai mare scor CCTA din Leiden. Acest lucru ar putea fi parțial din cauza faptului că diametrul interior al arterelor coronare este mai mic la femei, ceea ce înseamnă că aceeași cantitate de placă ar putea avea un impact mai mare asupra fluxului sanguin", a remarcat dr. Sophie van Rosendael, de la Centrul Medical al Universității Leiden din Olanda, autorul studiului.

Dacă sunt confirmate aceste noi constatări, studiul ar putea avea un impact asupra tipurilor de tratament pentru pacienții afectați.

"Deoarece plăcile aterosclerotice devin o țintă pentru a decide intensitatea terapiei pentru a preveni atacurile de cord, rezultatele pot avea un impact asupra tratamentului. Rezultatele noastre indică faptul că, după menopauză, femeile pot avea nevoie de o doză mai mare de statine sau de adăugarea unui alt medicament hipolipemiant", a explicat autoarea studiului.

În cadrul acestui studiu au fost incluse 11.678 de femei cu vârsta medie 58,5 ani și 13.272 de bărbați cu vârsta medie 55,6 ani. Toți participanții au fost urmăriți timp de 3,7 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel