Cancerul de vezică, simptome care nu trebuie ignorate

Cancerul înseamnă creșterea anormală a celulelor din organism. Cancerul vezicii urinare începe de obicei în interiorul căptușelii interioare a vezicii urinare, organul care stochează urina după ce trece de rinichi. Iată care sunt simptomele sale și de ce trebuie să mergi la doctor atunci când le ai. 

Cancerul înseamnă creșterea anormală a celulelor din organism. Cancerul vezicii urinare începe de obicei în interiorul căptușelii interioare a vezicii urinare, organul care stochează urina după ce trece de rinichi.

Cele mai multe cazuri de cancer de vezică urinară sunt depistate devreme, când tratamentele au o rată mare de succes și boala nu s-a răspândit dincolo locul ei de origine. Dar cancerul vezicii urinare tinde să recidiveze, așa că pacientul va trebui să facă, ulterior, controale regulate.

Simptomele cancerului de vezică

Sânge în urină

Sângele în urină poate fi un semn al cancerului de vezică, fie cel pe care-l vezi cu ochiul oiber, fie cel descoperit la testele de rutină. Urina poate părea mai întunecată decât de obicei, maronie sau (rareori) de un roșu intens. Cel mai frecvent, sângele din urină nu este o consecință a cancerului, ci se datorează altor cauze. Acestea includ exerciții fizice intense, traume, infecții, afecțiuni de sânge sau rinichi sau este consecința administrării unor medicamente, cum ar fi diluanții sanguini.

Schimbările vezicii

Deși simptomele pe care le dă vezica urinară pot fi și ale altor boli, cancerul poate provoca uneori modificări ale funcționării acesteia, inclusiv:

- nevoia de a urina, dar cantitatea de urină este mică sau deloc,

- nevoia de a urina mai frecvent,

- blocaje urinare,

- urinarea dureroasă și dificultățile de urinare.

Infecții ale tractului urinar sau pietrele la vezică pot da simptome similare.

Factori de risc:

Fumatul

Deși cauzele cancerului de vezică rămân necunoscute, fumatul este un factor principal de risc. Fumătorii au de patru ori mai multe șanse să facă această formă de cancer decât persoanele care nu au fumat niciodată. Produsele chimice din fumul de tutun sunt transportate din plămâni în sânge, apoi filtrate prin rinichi în urină. Aceasta concentrează substanțele chimice dăunătoare din vezică, unde acestea distrug celulele, ceea ce poate decanșa cancerul, arată webmd.com.

Expunerea la chimicale

Cercetările sugerează că anumite job-uri pot crește riscul de cancer de vezică urinară. Spre exemplu, muncitorii din turnătorii, mecanicii și coaforii se numără printre cei care pot fi expuși la substanțe chimice care cauzează cancer.

Anumite substanțe chimice industriale au fost legate de riscul de cancer de vezică urinară. Expunerea prelungită la chimicalele numite amine aromatice, cum ar fi benzidina și beta-naftilamină, care sunt uneori utilizate în industria vopselelor, pot declanșa cancer de vezică urinară, arată Societatea Americană de Cancer (American Cancer Society).

Dacă lucrați cu coloranți sau cu cauciuc, textile, piele sau vopsele, asigurați-vă că respectați procedurile de siguranță pentru a reduce contactul cu substanțele chimice periculoase.

Atenție, fumatul crește riscul de expunere chimică.

Alți factori de risc:

Oricine poate face cancer de vezică urinară, dar următorii factori cresc riscul de a dezvolta boala:

Sexul: Bărbații au de trei ori mai multe șanse să facă această formă de cancer

Vârsta: Nouă din 10 cazuri de cancer de vezică au fost diagnosticate la persoane peste 55 de ani

Rasa: Albii au risc de două ori mai mare decât afro-americanii.

Alți factori pot fi: moștenirea genetică (istoric familial de cancer la rinichi), o altă formă de cancer avută anterior, anumite defecte din naștere ale vezicii, iritația cronică a vezicii.

Mai târziu, pot să apară și alte simptome, precum:

- Pofta de mâncare scăzută și pierderea bruscă în greutate, ambele inexplicabile,

- Anemie și stări febrile,

- Dureri în zona lombară, anală și în cea pelvină,

- Umflarea picioarelor și apariția unei inflamații pelviene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel