EXCLUSIV  Sondaj alegeri Primăria Capitalei. Bulai și Vâlcu, reacții: "Bucureștiul e tradițional de dreapta"

Foto: Facebook Firea/Nicușor
Foto: Facebook Firea/Nicușor

Alfred Bulai și Val Vâlcu au discutat despre cel mai recent sondaj politic privind Primăria Generală a Capitalei.

„Scurt și la obiect, ultimul sondaj o dă pe Gabriela Firea pe prima poziție pentru Primăria Capitalei”, începe Val Vâlcu în startul emisiunii „Nod în papură” de la DC News.

„Nu am văzut ultimul sondaj, dar nu este neapărat surprinzător”, a fost răspunsul partenerului său de discuție, Alfred Bulai.

„Ce m-a surprins pe mine este faptul că, dacă adunai Gabriela Firea + George Simion, ieșea mult în spatele lui Ciprian Ciucu + Nicușor Dan + Cătălin Drulă. Deci dreapta conduce. Dacă ar fi alegeri în două tururi, nici nu s-ar pune problema, nu s-ar mai organiza alegeri că ar fi o pierdere de vreme”, a observat Vâlcu.

Firea a câștigat doar o dată, într-un context favorabil

„În principiu, ai dreptate. Să nu uităm că doamna Firea a câștigat o singură dată, printr-o campanie de excepție, printr-un context favorabil – în sensul că PNL nu știa cum îl cheamă, a schimbat patru candidați, foarte penibil – dar și într-o ascensiune a USR-ului, pe atunci. Sigur, cu surpriza surprizelor pe vremea aceea, Nicușor Dan. L-am văzut astăzi cum este, deci nu mai este nicio surpriză, nici USR nu mai este nicio surpriză.

Bucureștiul a fost în general de dreapta. A câștigat cineva de stânga doar de două ori: Sorin Oprescu, dar pentru că a fost dat afară din PSD, deci era un fel de victimă a PSD și atunci sigur că "a rupt pactul cu Satana" și lumea l-a votat; și doamna Firea”, a explicat Bulai.

La momentul victoriei, Firea nu era asociată cu PSD

„Doamna Firea, atenție, la momentul acela încă nu era foarte clar înregimentată în PSD. Să nu uităm că ea venise de curând din presă, cumva doar în campania lui Victor Ponta împotriva lui Klaus Iohannis a fost mai legată un pic de PSD. Acum, sigur, e prim-vicepreședinte de atâția ani, nu prea e chiar liberă de contract.

În general, primarul de dinaintea ta te poate ajuta imens. Adică dacă e un primar care nu are rezultate... – recordul absolut este deținut de unul Inimăroiu în Sectorul 4, adică oricine ar fi câștigat numai să nu mai iasă el – sigur că permite să fii spectaculos. Dacă chiar faci câte ceva, chiar reușești să ai o zonă de simpatie serioasă și să câștigi al doilea tur.

De altfel, indiferent de nivel, un primar dacă face câteva lucruri vizibile pentru comunitate este reales fără niciun fel de problemă, nici nu-și face campanie. Pentru că oamenii apreciază așa ceva. Cu cât ești mai bine ancorat în problemele locale, cu atât șansa să te părăsească este mai mică”, a mai spus sociologul, la DC News.

Bucureștiul, o excepție la nivel național

„Bucureștiul este doar o excepție la nivel național, în sensul în care aici contează foarte mult dimensiunea politică. Și cum Bucureștiul este mai de dreapta, în mod tradițional în ultimii 30 de ani, sigur că dreapta are un atu.

Nu e neapărat o surpriză, este clar că doamna Firea încă este în amintirea bucureștenilor. Mulți nu sunt foarte mulțumiți că l-au ales pe Nicușor Dan în locul doamnei Firea, nu că doamna Firea a făcut niște lucruri spectaculoase, dar evident s-a ocupat de multe”, a mai spus Alfred Bulai.

„Nicușor Dan spune să stăm așa că mai e timp, mai sunt doi ani, s-au început câteva proiecte, se termină pasajul ăla... Mănăstirea Argeșului 2, un pasaj pe undeva prin Doamna Ghica, Fundeni, se lucrează de ani buni, terminai piramidele... era din vremea lui Oprescu”, a replicat Val Vâlcu.

Ca în bancul cu Ion și Măria

„E ca în bancul ăla, divorțează Ion cu Măria. "De ce divorțezi?". Măria zice: "Pentru că Ion nu-și face treaba lui de bărbat". Judecătorul îl întreabă pe Ion dacă e adevărat. Ion zice: "No, e adevărat, dar ce atâta grabă? O trecut doar doi ani".

Cam asta este și povestea cu "mai e timp". Ești deja în partea a doua a mandatului, problemele structurale ale Bucureștiului au rămas”, a spus Alfred Bulai.

„Dar dacă se înțelege dreapta, dacă se merge pe modelul de acum doi ani, sondajele arată că, astăzi, ar câștiga un adversar din această parte a spectrului politic”, a adăugat jurnalistul Vâlcu.

„Să ne înțelegem, o alianță politică solidă la București poate să-ți pună primarul”, a conchis Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel