Urmărește emisiunea live


Breaking News: George Mihăiță, șantajat de un jurnalist

Actorul George Mihăiță
Actorul George Mihăiță


George Mihăiță este șantajat de un jurnalist. Directorului Teatrului de Comedie i se pretinde o sumă  uriașă de bani, fără a exista, însă, dovezi. Jurnalistul  este o persoană cunoscută în lumea showbiz-ului românesc în primul rând prin spectacolele folclorice pe care le-a prezentat.

Văru’ Săndel, un bun actor, înainte de a fi prezentator la Etno Tv, îl joacă, bine, pe I.D. Borcea, patronul Deșteptarea, în piesa Breaking News, pusă în scenă de Mircea Cornişteanu. Adaptare după Ultima Oră a lui Mihai Sebastian, spectacolul Breaking News reușește să aducă la zi, în epoca jocurilor video și a fake-news, confruntarea imaginată de Sebastian în lumea afacerilor, politicii și a presei interbelice. Fără stridențele la care se mai recurge în alte ”modernizări” ale  unor piese clasice. Și jocul actorilor este unul firesc, fără artificii inutile: pe Alexandru Andronic (Dragoş Huluba) îl poți confunda cu un conferențiar de la Universitate, așteptând în bibliotecă să-i fie ”scos” postul de profesor, pe Agopian sau Ștefănescu (Eugen Racoți și Marius Drogeanu) i-am văzut în tipografiile anilor 90…

Abordarea modernă a unei piese clasice

Abordarea novatoare în Breaking News o face însă partitura lui Bucșan. George Mihăiță ocupă toată scena, lucru la care te-ai aștepta datorită talentului și faimei unui monstru sacru al filmului și teatrului românesc. Reușita constă în trecerea lui Bucșan în registrul comic, fără a-i diminua personajului prestanța. Ar fi fost ușor să declanșezi râsul portretizând un lider de industrie senil sau  disonant față de așteptări. Bucșan rămâne dur, stilat, fără scrupule, nu e caricaturizat în niciun  fel, și totuși, declanșează cele mai sănătoase hohote de râs.

Din câte știu, este primul Bucșan comic, iar meritul îi revine lui George Mihăiță, care face ca, în Breaking News, principalul personaj negativ să devină personajul principal.

Întrebarea fără răspuns

Un risc cu care se va confrunta recenta premieră de la Comedie este timpul. Nu timpul scurs peste rotative, ci lungimea propriu-zisă a spectacolului. Povestea spusă în două ore patruzeci ar putea însemna un ritm prea lent pentru generația scroll-ului și a celor 141 de semne. Micile derapaje logice (de ce nu trece online, dacă nu mai are tipografie?) nu contează. Teatrul e o convenție, iar aceste întrebări sunt chiar minore. Adevărata problemă este pusă de întrebarea: mai există un Bucșan, astăzi, în România? Când, pe nasturi, pantofi și haine scrie Made in China, iar pe clădiri neoanele luminează doar branduri multinaționale…

Spectacolul îi are în distribuţie pe: George Mihăiţă (Grigore Bucşan), Dragoş Huluba (Alexandru Andronic), Sandu Pop (I.D. Borcea), Andreea Samson (Magda Minu), Dan Tudor (Brănescu), Teodora Stanciu (Domnişoara Werner), Smaranda Caragea (Gaby), Aurora Leonte (Ana), Eugen Racoţi (Agopian), Marius Drogeanu (Ştefănescu), Ana Maria Turcu (Pompilia) şi Andrei Runcanu (Voicu).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel