Iaurturile probiotice nu sunt benefice doar pentru că includ acest tip de bacterii bune pentru sistemul digestiv de la care li se trage numele. Ele conțin și alte substanțe extrem de beneficie pentru sănătate, care, printre altele, scad riscul de diabet de tip 2 și de cancer colorectal, cresc densitatea osoasă etc. Iată lista completă a efectelor lor benefice.
Iaurturile probiotice nu conțin doar bacteriile de la care li se trage numele, ci și acizi grași omega 3, vitamine, minerale și proteine cu duiumul.
Practic, iaurturile probiotice sunt făcute prin fermentarea în anumite condiții a laptelui de oaie, vacă sau capră. Sunt unul dintre cele mai consumate lactate fermentate în SUA, spre exemplu, pe locul doi după kefir.
Cel mai cunoscute efecte ale acestui soi de iaurt sunt acelea că favorizează digestia, e indicat în curele de slăbire și ajută la întărirea sistemului imunitar. Pe lângă acestea, însă, sunt alte efecte benefice la fel de importante, notează davidwolfe.com.
Iată lista completă a efectelor benefice ale iaurtului probiotic:
1. Susține digestia sănătoasă
Iaurtul probiotic aduce în intestine bacterii benefice și ajută la eliminarea celor nocive. Culturile de bacterii „sănătoase" din conținut ajută la prevenirea unor probleme gastrointestinale precum constipație, sindromul colonului iritabil și diaree.
2. Scade riscul de apariție a diabetului de tip 2
Conform unor studii, pentru că îmbunătățește digestia și favorizează absorbția nutrienților la nivelul intestinului, iaurtul probiotic reglează și cantitatea de zahăr din sânge. Cu cât aceasta din urmă este mai mică, cu atât riscul de a face diabet de tip 2 e mai mic.
3. Reduce riscul de cancer colorectal
Conform unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cancer, iaurtul probiotic are efecte anti-cancerigene grație aceluiași efect de îmbunătățire a digestiei și a celui de combatere a constipației.
4. Crește densitatea osoasă
Mai multe studii au arătat că iaurtul probiotic, datorita conținutului de calciu și vitamina D, joacă un rol important în sănătatea oaselor, reușind să reducă discul de apariție a osteoporozei.
5. E bun la dietă
Conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Tennessee în Knoxville, consumul regulat de iaurt probiotic ajută la pierderea kilogramelor în plus.
6. Îmbunătățește activitatea sistemului imunitar
Bacteriile probiotice ajută la eliminarea celor nocive din intestin. Drept urmare, iaurtul probiotic reduce riscul de a face boli și susține organismul în lupta contra infecțiilor.
7. Scade tensiunea
Conform unui studiu, având o concentrație de 600 miligrame de potasiu la 8 uncii, iaurtul probiotic ajută, în mod natural, la scăderea tensiunii. Organismul are nevoie de potasiu ca să scadă reabsorbția de sodiu, să scadă tensiunea și să îmbunătățească starea generală de sănătate.
8. Reduce colesterolul „rău"
Mai multe studii au arătat că doar o porție de iaurt probiotic pe zi poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la reducerea riscului de boală coronariană.
9. Reglează stările de spirit
Mulțumită conexiunii dintre creier și intestin, beneficiile iaurtului probiotic includ și abilitatea de a influența starea de spirit. Îmbunătățind digestia și funcționarea aparatului digestv, el ajută la controlul emoțional și ameliorează anxietatea.
10. Benefic pentru afecțiunile creierului
Mai multe studii sugerează că iaurtul probiotic este foarte bun pentru pacienții cu Alzheimer și Parkinson, a căror stare o ameliorează, reglându-le starea de spirit. Apoi, el este benefic în cazul tratamentelor cu antibiotice, pentru că protejează flora intestinală de acțiunea nocivă a acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu