Ai insultat pe cineva vreodată? Citește acest articol și s-ar putea să nu o mai faci niciodată

Fotografie de la SHVETS production: PEXELS
Fotografie de la SHVETS production: PEXELS

Practic, toți am făcut obiectul unor comentarii jignitoare și este chiar probabil ca uneori să fi insultat pe cineva. De fapt, obiceiul de a insulta este universal și transversal tuturor culturilor.

Insultele sunt cea mai scăzută formă de dezacord. Ele nu conțin raționalitate sau argumentare, ci mai degrabă închid ușa înțelegerii și pun capăt oricărei posibilități de dialog.

Insulta este atât expresia unei incapacități de a menține autocontrolul, cât și absența unor motive întemeiate cu care să dezminți discursul celuilalt. De aceea, Diogene spunea că ”o insultă îl dezonorează pe cel care o pronunță, nu pe cel care o primește”.

De ce insultăm?

În general, unul insultă convins că vina este a celuilalt. Celălalt este cel care face lucrurile rău, ne provoacă sau ne dezamăgește. Dintr-un motiv sau altul, situația ne înfurie și reacționăm insultând persoana pe care o considerăm vinovată că ne face să simțim acele emoții neplăcute.

Insultarea este un mod dezadaptativ de a ne regla emoțiile. Ne ajută să eliberăm tensiunea și activarea fiziologică produse de furie și frustrare. Insulta este o reacție principală, o modalitate rapidă și ușoară de a se elibera. Aceasta înseamnă că, cu cât suntem mai supărați, cu atât insulta va fi mai ofensivă.

Ce ar trebui să știe oamenii care insultă?

Insulta este abuz. Insultarea partenerului tău este abuz. Insultarea unui copil, a unui coleg, a unui prieten, a părinților sau chiar a acelei persoane pe care nu o cunoaștem deloc pe internet este și abuz. Este agresivitate. Lipsă de respect. Deficit de empatie. Și mai presus de toate, este un semn de sărăcie intelectuală incredibilă.

Într-adevăr, insulta spune mai mult despre persoana care insultă decât despre cel insultat. Ea spune că această persoană nu se poate controla, că nu are argumente convingătoare cu care să infirme ideile celuilalt, că nesiguranța lui este atât de mare încât simte nevoia să insulte, potrivit Angolo Psicologia.

Persoana care insultă trebuie să înțeleagă și faptul că a cere iertare nu rezolvă mare lucru. Când insultarea devine un obicei, ajunge să provoace mult rău altora. De fapt, un studiu realizat la Universitatea de Stat din Illinois a constatat că și cele mai subtile insulte ne afectează performanța cognitivă.

Prin urmare, dacă o persoană este insultată în mod repetat, acest lucru va avea un efect negativ asupra sa. Rănile intelectului și ale stimei de sine nu sunt atât de ușor de vindecat și cu siguranță nu se rezolvă cerându-i iertare.

Trebuie să ne obișnuim să acceptăm diferențele și să învățăm să ne ascultăm unul pe celălalt

Gândește-te înainte de a vorbi pentru a nu intra în dinamica frustrării și insultelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel