Agenția Europeană de Mediu: Unul din 10 cancere este cauzat de poluare

Sursa Foto YouTube CTA
Sursa Foto YouTube CTA

Potrivit unui studiu recent al Agenției Europene de Mediu, cazurile de cancer legate de radiațiile ultraviolete naturale sunt în creștere.

Aproximativ 300.000 de bolnavi de cancer pe an

Aceasta este ”ponderea” europenilor al căror cancer se datorează expunerii la poluare. O legătură care nu este o simplă estimare, ci o dovadă certă conform Agenției Europene de Mediu (AEM), care a întreprins o revizuire fără precedent a întregii literaturi medicale existente privind legăturile dintre unii poluanți și unele tipuri de cancer, potrivit unui articol publicat de Europa Today.

Rezultatul acestei lucrări este un raport care calculează cu o oarecare precizie câte cazuri, dintre cele 3 milioane raportate anual în Europa, sunt atribuite expunerii la poluare. 

Pentru o serie de poluanți, cum ar fi substanțele chimice, legătura cauzală este suspectă, dar nu este încă dovedită științific.

”Impactul riscurilor de mediu și profesionale asupra cancerului este probabil mult mai mare decât ceea ce știm astăzi”, spune Gerardo Sanchez, expert AEM. 

Potrivit AEM, poluarea aerului (atât la interior, cât și la exterior), de fapt, este legată de aproximativ 1% din cazurile de cancer din Europa și cauzează aproximativ 2% din decese.

Pentru cancerul pulmonar, această cifră crește la 9% din decese. Studii recente au găsit asocieri între expunerea pe termen lung la particule, un poluant major al aerului și leucemie la adulți și copii. 

Îngrijorătoare este creșterea numărului de cancere legate de radiațiile ultraviolete naturale, care ar putea fi responsabile pentru aproape 4% din cazurile de cancer din Europa.

În special, incidența melanomului, o formă severă de cancer de piele, care a crescut în ultimele decenii. Expunerea la ETS poate duce la o creștere a riscului general de cancer de până la 16% la persoanele care nu au fumat niciodată.

Aproximativ 31% dintre europeni sunt expuși la ETS acasă, la locul de muncă, în timpul liber, în instituții de învățământ sau în locuri publice. 

 

Incidența mare a cancerelor la locul de muncă

Unele substanțe chimice utilizate la locurile de muncă și eliberate în mediu sunt cancerigene și contribuie la apariția cancerului. În plus, multe dintre aceste substanțe chimice sunt cunoscute că induc cancer multi-organ. Aceste substanțe chimice deosebit de periculoase sunt: plumb, arseniu, crom, cadmiu, acrilamidă, pesticide, bisfenol A și Pfas

Toate formele de azbest sunt substanțe cancerigene binecunoscute, asociate cu mezoteliom și cancer pulmonar, precum și cu cancerul laringelui și al ovarelor. 

Deși UE a interzis azbestul în 2005, acesta este încă prezent în clădiri și infrastructură, provocând expunerea lucrătorilor implicați în renovări și demolări. Mai mult, cancerele continuă să apară la mulți ani după expunere, azbestul fiind responsabil pentru aproximativ 55-88% din cancerele pulmonare profesionale. 

Potrivit AEM, majoritatea riscurilor asociate cu expunerea la mediu și profesională pot fi reduse.

”Prevenirea este mai bună decât vindecarea și, ca parte a Planului European de Combatere a Cancerului, ne angajăm ferm să reducem contaminanții din apă, sol și aer”, spune Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate.

”Chiar în această săptămână, am prezentat o propunere cheie de reducere a utilizării pesticidelor cu 50% până în 2030”, adaugă comisarul.

Citește și...

”Ai cancer!” Vlad Ciurea: Nu trebuie să ne speriem. Două elemente duc la rezultate foarte bune

Românii diagnosticați cu cancer sunt resemnați, însă Vlad Ciurea spune că „nu trebuie să ne speriem”. Cancerul nu mai e o boală terminală.

„Nu trebuie să ne speriem. La primele simptome care apar, parcă tata nu mai e perfect, parcă nu mai vorbește bine, parcă a mers într-o parte, nu e nimic grav, luați-l de mână, faceți un RMN. Dacă apare o formațiune tumorală, se face tot posibilul pentru o formulă de tratament”, a spus Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director științific la Spitalul Clinic SANADOR.

„Obținerea unui diagnostic rapid și a unui tratament face ca persoana respectivă să câștige calitatea vieții și să poate funcționa mai departe. Avem rezultate foarte bune!”, a subliniat Vlad Ciurea.

Cei mai mari dușmani ai creierului

„Dacă cineva îți aruncă o vorbă urătă, zâmbește și mergi mai departe. Să încercăm să ne detașăm și să facem tot posibilul pentru ca acest creier dat de Dumnezeu, această bijuterie, să funcționeze. Nu poate funcționa, însă, sub furie, stres, scandal, claxoane. Nu poate de la natură”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical. Citește întregul articol AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel