EXCLUSIV  Aberație cu angajările la stat. Așa ceva nu găsești într-o țară democratică dezvoltată precum Germania sau Marea Britanie

foto DCNews
foto DCNews

Dan Vîlceanu a vorbit despre Ordonanța care a dat 'undă verde' pentru angajările la stat, deși Guvernul a tot anunțat reducerea cheltuielilor bugetare.

Invitat la emisiunea #Rezist, moderată de Oana Stănciulescu, Dan Vîlceanu a vorbit despre Ordonanța care a dat liber la angajări la stat, deși s-a vorbit în spațiul public despre reducerea cheltuielilor bugetare.

'Am văzut modul în care a ajuns bugetul României. În ianuarie 2024, deficitul era dublu față ianuarie 2023. Acum, a scăpat de sub control. După două luni e un deficit de 1,7% din PIB. Gândiți-vă că această Ordonanță cu liber la angajări la stat a fost luată după ce au văzut execuția bugetară. Ei știau că avem o problemă, dar nu a contat asta.', a zis Vîlceanu.

'Este bătaie de joc, este nesimțire, este mai mult decât atât! Pot fi trași la răspundere? Nu, pentru că e decizie politică despre cum au făcut bugetul...' a zis Oana Stănciulescu.

'Pot fi trași la răspundere doar politic, prin vot. Însă oamenii își vor da seama de aceste lucruri abia la anul.', a spus Vîlceanu.

'Dar de ce mai aveau nevoie de această Ordonanță pentru că, presupun, că bugetarul este mulțumit, adică majoritatea au lefuri, potrivit unor statistici, mai mari decât cei din mediul privat. Este invers decât în Europa, unde te duci în mediul privat pentru leafă mai mare. Aici e bătaie pe angajări la stat!', a spus Oana Stănciulescu.

'Gândiți-vă că cel care plătește salariul unui bugetar, respectiv cineva din mediul privat, poate avea salariul mai mic decât bugetarul.', a zis Vîlceanu.

'Este o aberație economică, pe care nu o regăsești într-o țară democratică dezvoltată, precum Germania, Marea Britanie.', a mai spus Oana Stănciulescu.

Video

Conform datelor de la Ministerul Finanţelor Publice, în anul 2004 statul român a plătit puţin peste 15 miliarde de lei cu salariile bugetarilor. În 2014, s-a ajuns la aproximativ 50 de miliarde de lei. Mai mult, în 2024 vor fi alocate 145,5 miliarde de lei. Pe scurt, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut de aproape 10 ori în ultimii 20 de ani. 

Guvernul a crescut cu 11% în 2024 salariile bugetarilor, în plin an electoral. Mai mult, după primele 3 luni din 2024, cheltuielile aproape s-au dublat și au ajuns la 20%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel