A început Laboratorul de Teatru DENS – ediția a II-a

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, organizează cea de-a doua ediție a Laboratorului de Teatru DENS: de luni, 14 august, până vineri, 18 august, trei regizori ruși – Aleksei Logacev, Vladimir Smirnov și Roman Ilin Feodori – vor lucra cu actori și colaboratori ai Teatrului Nottara în cadrul unui proiect ce își propune să îi scoată pe artiști din zona de confort și să ofere un ritm de lucru intensiv, la finalul căruia vor rezulta trei schițe de spectacol. Publicul va vota montarea preferată și aceasta va intra în repertoriul Teatrului Nottara în stagiunea 2017-2018.

Laboratorul de Teatru DENS, conceput și coordonat de criticul și producătorul de teatru Oleg Loevski, a ajuns la cea de-a doua ediție și încă de la ediția-pilot a înregistrat un mare succes în rândul publicului, toate cele trei spectacole rezultate fiind acum parte din stagiunea curentă a Teatrului Nottara. Regizorii invitați sunt nume de marcă în peisajul teatral rus, spectacolele lor fiind invitate la numeroase festivaluri naționale și internaționale, unde au obținut premii de prestigiu.

Anul acesta, se va lucra pe trei texte din dramaturgia clasică română, de Mihail Sebastian, Steaua fără nume (în regia lui Vladimir Smirnov), Camil Petrescu, Mitică Popescu (în regia lui Roman Ilin Feodori) şi Aurel Baranga, Opinia publică (în regia lui Aleksei Logacev).

Spectacolele sunt programate duminică, 20 august, de la ora 17:00 (Steaua fără nume) și 19:30 (Opinia publică), și luni, 21 august, de la ora 18:30 (Mitică Popescu). Înainte de ultimul spectacol, de la ora 17:30, va avea loc și o conferință de presă, la care vor participa invitații ruși și toți cei care au lucrat la proiect.

(w670)

Oleg Loevski

Noutatea celei de-a doua ediții este organizarea unui workshop de secretariat literar, destinat secretarilor și PR-ilor literari, consultanților artistici din teatrele din toată țara, susținut de Oleg Loevski și de criticul de teatru Pavel Andreevici Rudnev, pe 19 august, orele 17:00-19:00, și 20 august, orele 15:00-17:00, la Sala de Lectură a Teatrului Nottara.

Oleg Loevski este unul dintre cei mai influenţi producători de teatru din Rusia, iniţiator al unor serii de ateliere („Regia tânără şi teatrul profesionist”) şi seminarii de dramaturgie contemporană în Sankt Petersburg, Samara, Voronej. Este membru al Asociaţiei Internaţionale a Teatrelor pentru Copii şi Tineret din Rusia, director adjunct al Teatrului pentru Tineret din Ekaterinburg, unde este responsabil cu relaţiile internaţionale. Oleg Loevski este laureat al unor premii importante, printre care Premiul Internaţional Diaghilev şi Premiul Internaţional Stanislavsky. Este dramaturg, dar scrie şi scenarii de film, fiind câştigător al Premiului Guvernatorului Regiunii Sverdlovsk pentru cinema, pentru scrierea, împreună cu L. Porokhnya, a scenariului filmului „The kid”, regizat de V. Makeranets.

Alexey Logachev, născut la data de 16 octombrie 1985, a studiat la Universitatea de Stat din Nijegorod,  în cadrul Facultăţii de Matematică şi Cibernetică între 2002-2007, urmând ulterior cursurile Institutului Rus de Arta Teatrală (2007-2011), sub coordonarea E.B. Kamenkovici şi D.A. Krâmova. A regizat numeroase spectacole la diferite teatre din Rusia. În anul 2016, spectacolul său „Îmblânzirea scorpiei”, după William Shakespeare, a obţinut Diploma Festivalului de Teatru Naţional Rus pentru Tineret V.S. Zolotuhin la categoria „Talent regizoral”.

Vladimir Smirnov, născut pe 5 aprilie 1984, a absolvit Şcoala Superioară de Teatru M.S. Şcepkin din Moscova (sub îndrumarea artistică a lui N.N. Afonin), în 2006, iar în 2014, cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală din Moscova (coordonator S.V. Jenovacia). Printre spectacolele regizate de el, se numără „Scapin” de J.B. Moliere, Institutul Naţional de Artă Teatrală din Moscova, câştigător al premiului pentru cea mai bună regie în cadrul Festivalului „Primăvara Studenţească – 2011”, şi al marelui premiu şi premiuli publicului în cadrul celei de-a XXXII-a ediţii a Festivalului Internaţional desfăşurat de Institutul Cinematografic Rus S.A. „Gherasimova”. Are experienţă şi ca actor de teatru şi de film („Provocatorul”, regizat de Stanislav Şmelev, „Infracţiunea”, regizat de Maksim Vasilenko, „De cealaltă parte a morţii”, regizat de Serghei Cekalov). 

Roman Ilin-Feodori a absolvit, în 2004, Academia de Stat de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, în cadrul căreia a urmat cursurile de regie ale lui Ghenadi Trostianenţki. Ca regizor, a montat spectacole pe scenele multor teatre din Rusia precum şi din Ţările Baltice, inclusiv la Teatrulul de Artă Cehov din Moscova şi Teatrul Rus de Stat al Naţiunilor. A îndeplinit fost prim-regizor al Teatrului de Dramă V.M. Şukşin din Altai, iar din anul 2011, prim-regizor al Teatrului Tânărului Spectator din Krasnoiarsk, preluând coordonarea artistică a acestuia, în anul 2016. Spectacolele lui au fost premiate în cadrul festivalurilor internaţionale, naţionale şi regionale. În 2014, i-a fost acordată distincţia Guvernului Regiunii Krasnoiarsk pentru contribuţia sa la păstrarea şi dezvoltarea culturii regionale.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy