A fost creată cea mai ușoară vopsea din lume: 1,4 kg acoperă un avion de linie și poate dura secole

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Oamenii de știință au creat cea mai ușoară vopsea din lume: este ecologică și promovează economisirea energiei și reducerea emisiilor de CO2.

 

Oamenii de știință au creat cea mai ușoară vopsea din lume, cu potențialul de a revoluționa industrii întregi și de a lupta împotriva încălzirii globale. Motivele sunt multe: de la cantitățile mici necesare pentru a picta obiecte mari, cum ar fi o casă sau un avion de linie, până la potențiala durată de viață de secole, prin capacitatea de a respinge căldura, până la natura durabilă a compușilor săi.

Vopseaua plasmonică, acesta este numele său, promite prin urmare economii enorme de energie în comparație cu vopselele tradiționale și un ajutor prețios în contrastschimbările climatice. În momentul de față, însă, este doar un produs experimental, dar există speranțe reale că ar putea fi potrivit la scară comercială.

Vopseaua plasmonică (sau structurală ) a fost dezvoltată de o echipă internațională de cercetare condusă de oameni de știință americani de la Centrul Tehnologic NanoScience al Universității din Florida Centrală.

Pentru a o crea nu au folosit pigmenții prezenți în vopselele tradiționale.

Diferitele culori sunt obținute printr-un proces controlat de evaporare a fasciculului de electroni, prin modificarea presiunii și temperaturii celor două materiale. Densitatea de suprafață a stratului de culoare obținut este de doar 0,4 grame pe metru pătrat, deci vopseaua este foarte ușoară, potrivit Fanpage.

Pentru a da un exemplu practic, o cutie de vopsea plasmonică de 1,4 kilograme este suficientă pentru a vopsi un avion de linie Boeing 747, în comparație cu peste 450 de kilograme de vopsea tradițională.

Printre marile avantaje ale vopselei plasmonice se numără și durabilitatea acesteia. De fapt, dacă vopseaua tradițională se estompează în timp din cauza pierderii capacității pigmenților de a absorbi fotonii, vopseaua plasmonică poate dura secole, potrivit autorilor studiului.

În plus, datorită capacității de reflexie extreme, care implică întregul spectru infraroșu, suprafețele de sub stratul de vopsea rămân cu câteva grade mai reci decât cele vopsite în mod tradițional, permițând, de exemplu, să economisiți semnificativ cusisteme de aer conditionat .

Procesul de producere a vopselei plasmonice poate fi realizat la un cost redus și la scară largă, așa că oamenii de știință cred că poate trece de la experimental și academic la cel comercial, cu beneficii enorme și pentru mediu.

Totuși, trebuie proiectată o infrastructură care să fie capabilă să concureze cu marile industrii care produc continuu sute de litri de vopsele tradiționale. Detaliile cercetării au fost publicate în revista Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel