Valeriu Gheorghiță nu recomandă tratament anticoagulant înainte de vaccinarea cu AstraZeneca

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 din România, a spus că nu se recomandă ca persoanele ce se vor vaccina cu AstraZeneca să ia tratamente cu anticoagulante înainte de imunizare

Întrebat la Digi 24 despre acest subiect, medicul a răspuns: „La acest moment nu se recomandă acest lucru”. „Pot să vă spun din datele centralizate de către Agenția Europeană a Medicamentului că vorbim de aproximativ 13 cazuri de tromboză venoasă de sinus cerebral din 20 de milioane de persoane vaccinate la nivel european și de asemenea în Marea Britanie. Este, în momentul de față, aproape imposibil de făcut o legătură de cauzalitate între vaccin/vaccinare și apariția acestor fenomene extrem de rare”, a adăugat liderul CNCAV.

„Ce este mai important este să transmitem persoanelor care sunt eventualele semne de alarmă care să îi determine să solicite un consult medical după vaccinare. Repet, vorbim de situații extrem de rare, însemnând 3-4-5 cazuri la un milion de persoane vaccinate. Ori, în condițiile în care suntem în plină pandemie și știm foarte bine că avem un număr mare de cazuri asimptomatice și că această infecție cu SARS-CoV-2 evoluează cu un status protrombotic, este foarte greu de spus care este nivelul de risc de apariție a acestor evenimente protrombotice la populația actuală, în context pandemic, și care este aportul și dacă este un aport pe care îl aduce vaccinul”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Se recomandă atenție la anumite simptome în cazul vaccinării cu AstraZeneca

„Se recomandă, în schimb, o precauție și atenție la anumite simptome cum ar fi, de pildă, o durere de cap care persistă, debutează la cel puțin trei zile de la vaccinare și care persistă foarte mult și nu se controlează cu tratament obișnuit. Atunci, persoana respectivă trebuie să se adreseze unui serviciu medical. În general, se pare, se profilează acest sindrom care s-ar instala între 4 și 14 zile de la vaccinare”, a conchis medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel