EXCLUSIV  Un exerciţiu de imaginaţie controlat de rigoarea raţiunii cu Gheorghe Săsărman

Magdalena Popa Buluc / 08 ian 2017 / 13:14
Salveaza PDF Print Comentarii

Gheorghe Săsărman este unul dintre seniorii genului science-fiction şi fantasy modern. Este absolvent al Faculăţii de Arhitectură, doctor în Teoria Arhitecturii scriitor. 

Fusesem colegi la revista Contemporanul şi îl admiram pentru profesionalismul său, pentru modestia sa. Avea o anume sobrietate, un dram de revoltă, o picătură discretă de autoironie, luciditate, poezie şi imaginaţie.

Silit de motive politice să renunţe la jurnalism, în acele vremuri tulburi fratele său rămânând „ilegal” în străinătate, ia calea exilului şi se stabileşte la München, în 1983. 

Scrierile sale, în special SF, sunt cunoscute în întreaga lume. Are nenumărate volume publicate în Germania, Franţa, Spania, Statele Unite, Polonia, Belgia, Japonia.

A fost distins cu numeroase premii pentru cărţile publicate, printre care cu Premiul Ion Hobana pentru întreaga operă, în 2012. 

 


Editura Nemira a reeditat recent volumul Cuadratura cercului, fals tratat de urbogonie, simultan cu traducerea cărţii în Statele Unite. În patria SF-ului, acest volum a fost tradus de celebra autoare Ursula K. Le Guin. Volumul este similar, într-un fel, celebrului roman Oraşele invizibile de Italo Calvino. Este un subtil melanj de rigoare şi fantazare, după cum este unul de arhitectură, urbanism şi morală. Cartea a avut parte de o lansare de zile mari la Seattle.

„De fapt, fiecare povestire descrie un oraş, în mare parte imaginar, iar destinul personajelor se împleteşte strâns cu destinul urbei”, mărturisea autorul.

Gheorghe Săsărman a fost omagiat recent la Madrid în cadrul primului Congres al Literaturii SF, ca fiind unul dintre cei mai importanţi scriitori ai acestui gen din întreaga Europă. 

Să mai amintim dintre scrierile sale: Nemaipomenitele aventuri ale lui Anton Retegan şi ale dosarului său, Himera, Vedenii, Cupa de cucută, Sud contra Nord, Varianta balcanică îmbunătăţită, Cunoştere şi credinţă. Lecturi paralele...

 

 

În noiembrie trecut a avut loc în România lansarea romanului său Adevărata cronică a morţii lui Yeşua Ha-Nozri, apărut la Editura Polirom

Marienplatz în zorii unei zile ca oricare alta, agenţii de ordine găsesc un individ rănit, înfăşurat într-o pânză pătată de sânge. Lucrurile se complică însă, pânza se dovedeşte a fi împletită cu o tehnică şi din materiale dispărute de aprope două milenii, iar personajul are un genom diferit de al occidentalilor din timpurile noastre şi, mai mult, vorbeşte o limbă necunoscută. De aici porneşte o cursă contra cronometru între serviciile statului, biserică şi mass-media.

 

 

„Să fie vorba despre o a doua venire a Mântuitorului printre noi sau despre una dintre cele mai mari farse din istorie? Un roman care ne pune faţă în faţă cu un eveniment la care visează milioane de oameni, dar despre care puţini cred că ar putea fi real. O întrebare rămâne totuşi: ce-ar fi dacă?!”

O carte incitantă, de neratat.

  

Trecut şi viitor

 

„Nu trebuie să stau prea mult pe gânduri, pentru a vă răspunde la prima întrebare că 2016 a fost pentru mine un an bun: nu numai că în aprilie am terminat noul meu roman Adevărata cronică a morții lui Yeșua Ha-Nozri, dar la sfârșitul lui octombrie el a și apărut – și încă la Editura Polirom, în prestigioasa colecție Fiction Ltd. Am constatat astfel că mai există în România cel puțin o editură serioasă, cu oameni de un înalt profesionalism, și am beneficiat de un redactor de carte exigent, competent și meticulos, cum nu mi s-a mai întâmplat în ultimii treizeci de ani – îl cheamă Adrian Botez. Cartea a fost bine primită: la lansările organizate la București, Iași, Cluj și Timișoara au avut despre ea numai cuvinte de apreciere scriitori, eseiști și critici literari binecunoscuți, printre care i-aș aminti pe Sorin Antohi, Ovidiu Șimonca, Liviu Antonesei, Irina Petraș, Ion Pop, Virgil Stanciu, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu

 

 

Unii dintre ei au și scris despre carte: Irina Petraș în România Literară, Liviu Antonesei în Bucovina Literară, o cronică de Ion Pop urmează să apară în Steaua – și sper că li se vor mai adăuga și alți recenzenți. Dar mai ales sper ca cititorii, cât mai mulți cititori, să găsească romanul demn de interesul lor.

Al doilea fapt semnificativ al anului a fost publicarea în Verlag Lindenstruth din Giessen, în tălmăcirea scriitorului Georg Aescht, a ediției germane a volumului meu de proză scurtă Cuadratura Cercului. Într-o perfectă ținută grafică (te pui cu nemții?!), însoțită de vinietele originale (desenate de mine încă acum 45 de ani, la definitivarea manuscrisului), această însumare de descrieri ale unor orașe imaginare și nu tocmai, 36 la număr, vine să-mi îndeplinească o veche dorință. După cele trei ediții românești (prima, în 1975, mutilată de cenzură), după traducerile în franceză (Éd. Noël Blandin, Paris 1994), spaniolă (La Biblioteca del Laberinto, Madrid 2010) și engleză (Aqueduct Press, Seattle 2013 – semnată și prefațată de faimoasa scriitoare americană Ursula K. Le Guin), iată că volumul apare în sfârșit și în Germania, în patria mea adoptivă, unde îmi duc zilele de mai bine de 33 de ani!

 

 

Pe lângă aceste două împliniri majore, aproape că nici n-ar mai fi cazul să amintesc că tot anul trecut am împlinit trei sferturi de veac – ceea ce, la drept vorbind, nici măcar nu-i meritul meu.

A doua întrebare privește anul care începe acum: ce așteptări am? Mai întâi de toate, să ne păstrăm sănătatea, soția mea Mariana și cu mine, atâta câtă mai avem, împreună cu toată familia. Și aș dori bineînțeles să pot scrie în continuare, să-mi duc la bun sfârșit proiectele începute sau măcar schițate (a căror realizare ar urma să dureze desigur mai mult de un an). M-aș bucura de asemenea dacă romanul tocmai apărut ar trezi interesul vreunui editor german – având în vedere că acțiunea se petrece chiar aici, la München. Și poate că – mai știi? – Cuadratura cercului, cartea mea cea mai cunoscută, va fi cândva tradusă și în alte limbi, de pildă în italiană. Dar mai ales în privința viitorului, vorba nu mai știu cui, e foarte greu să faci profeții! (Deși se pare că nici cu prezicerea trecutului nu stăm mult mai bine...) Prin urmare, să ne mulțumim cu urarea tradițională: An Nou Fericit!

München, 8 ianuarie

 

VOTEAZA ARTICOLUL
+4

STIRE RECOMANDATA

Grațierea unor pedepse. Proiectul Ordonanței de urgență

Crişan Andreescu / 18 ian, 13:27

BREAKING NEWS 

Justiție

În temeiul dispoziţiilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Justiţiei supune dezbaterii publice proiectul Ordonanței de urgență privind gratierea unor pedepse, proiect pe care De Ce News îl publică integral.

Director Ryanair: "Aveţi marea şi zăpada". Șansă pentru România

18 ian, 13:53

Array ( [id] => 529706 [title] => Director Ryanair: "Aveţi marea şi zăpada". Șansă pentru România [supratitle] => [description] =>

România are avantaje mari în faţa altor ţări din regiune, prin faptul că are staţiuni montane şi deschidere la mare, astfel că ar putea să atragă turiştii care aleg, de regulă, Praga şi Budapesta pentru city-break-uri. Aceasta este concluzia lui Kenny Jacobs, directorul de marketing al operatorului aerian Ryanair.

[title_homepage] => [description_homepage] => [title_rss] => [description_rss] => [title_tpu] => [content] =>

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, cât de importantă ar fi pentru turismul românesc existenţa unui aeroport la Braşov. 'Braşov este un loc minunat, am fost acolo. Este unul din locurile din România care pot fi foarte atractive pentru turişti', a spus acesta. Jacobs a adăugat că România ar putea face multe pentru turismul din acea zonă dacă ar dezvolta tema vampirilor.

[citeste si]

'Ar fi ideal să existe un aeroport în Braşov, pentru ca oamenii să nu fie nevoiţi să zboare până la Bucureşti şi apoi să conducă până acolo. Unii nu ar face asta. Cu cât sunt mai multe aeroporturi, cu atât mai bine. Aş pune două aeroporturi la Marea Neagră, aş avea multe aeroporturi în staţiunile de schi, aş încerca să atrag turiştii de city-break la Bucureşti şi în celelalte oraşe din România. Budapesta şi Praga s-au descurcat cel mai bine din Europa la acest capitol, atrăgând turiştii care vor să meargă în călătorii de trei zile. Dar voi aveţi marea, aveţi zăpada, acestea fiind două avantaje mari. În plus, preţurile sunt mult mai bune. Un turist care merge la Praga ar putea spune că nu s-ar mai duce acolo niciodată din cauza preţurilor. Bulgaria nu are nimic mai frumos decât România. Deci este posibil, dacă Guvernul investeşte în modul corect, ca turismul românesc să devină puternic', a continuat reprezentantul companiei aeriene low-cost.

 

[allow_comments] => 0 [keywords] => [source] => [author] => [author_id] => 6 [old_id] => 0 [old_entity_id] => 0 [editor] => 6 [reporter] => 0 [gplusid] => [date_published] => 2017-01-18 13:53:30 [date_updated] => 2017-01-18 13:53:30 [date_in] => 0000-00-00 00:00:00 [date_out] => 0000-00-00 00:00:00 [video_files] => 0 [audio_files] => 0 [image_files] => 1 [other_files] => 0 [article_status] => 3 [article_main_type] => 0 [article_type] => standard [summary] => [custom_article_type] => [slug] => director-ryanair-aveti-marea-si-zapada-ansa-pentru-romania [meta_info] => [old_show_id] => 0 [old_star_id] => 0 [old_type] => [subtitle] => [connection] => [tdr_special_tag] => [media] => Array ( [images] => Array ( [0] => Array ( [id] => 523739 [media_type] => image [description] => [filename] => mare_dcnews_85614200.png [datedir] => 201701 [upload_date] => 2017-01-18 13:52:43 [preview] => [source] => [ingallery] => 1 [am_description] => [promo] => 0 [link] => https://www.dcnews.ro/foto_523739__529706.html ) ) ) ) 1
Pascal Garray, desenator Strumpfi, a murit

17 ian, 18:35

Array ( [id] => 529602 [title] => Pascal Garray, desenator Strumpfi, a murit [supratitle] => [description] =>

Desenatorul belgian Pascal Garray, unul din creatorii piticilor albaștri Strumpfi, a murit marți la 51 de ani, a anunțat editura Le Lombard. 

[title_homepage] => A murit CREATORUL unor celebre PERSONAJE ANIMATE [description_homepage] => [title_rss] => [description_rss] => [title_tpu] => [content] =>

Originar din Liege (Belgique), Pascal Garray s-a alăturat Studioului Peyo (studioul lui Pierre Culliford, alias Peyo, "părintele" Strumpfilor) în 1990. Timp de zece ani el a desenat pentru Peyo celebrele figuri ale piticilor albaștri cu pantalonași și fesuri albe, înainte ca Peyo să-i ceară să relanseze seria "Benoît Brisefer".

După dispariția lui Peyo, în 1992, Pascal Garray desenează și scrie scenariul aventurilor noului personaj, Benoît Brisefer, un băiețel cu șapcă dotat cu puteri supranaturale, pe care însă le pierde când este răcit.

De-a lungul a 26 de ani de carieră, Pascal Garray a colaborat la 17 albume ale celebrilor Strumpfi și la 7 albume cu aventurile lui Benoît Brisefer, informează Agerpres.

[citeste si]

[allow_comments] => 0 [keywords] => [source] => [author] => [author_id] => 176 [old_id] => 0 [old_entity_id] => 0 [editor] => 176 [reporter] => 0 [gplusid] => [date_published] => 2017-01-17 18:35:34 [date_updated] => 2017-01-17 18:35:34 [date_in] => 0000-00-00 00:00:00 [date_out] => 0000-00-00 00:00:00 [video_files] => 0 [audio_files] => 0 [image_files] => 1 [other_files] => 0 [article_status] => 3 [article_main_type] => 0 [article_type] => standard [summary] => [custom_article_type] => [slug] => pascal-garray-desenator-strumpfi-a-murit [meta_info] => [old_show_id] => 0 [old_star_id] => 0 [old_type] => [subtitle] => [connection] => [tdr_special_tag] => [media] => Array ( [images] => Array ( [0] => Array ( [id] => 523404 [media_type] => image [description] => [filename] => doliu_dcnews_54600600.png [datedir] => 201701 [upload_date] => 2017-01-13 20:34:55 [preview] => [source] => [ingallery] => 1 [am_description] => [promo] => 0 [link] => https://www.dcnews.ro/foto_523404__529602.html ) ) ) ) 1
Alimente periculoase pentru sănătatea inimii

17 ian, 18:15

Array ( [id] => 529597 [title] => Alimente periculoase pentru sănătatea inimii [supratitle] => [description] =>

Pentru a-ți menține sănătatea inimii și a vaselor de sânge, e important să ai grijă ce mănânci și să faci mișcare. Andreea Sava de la Antena 3 a realizat pe blog un top trei al alimentelor care sunt adevărate otrăvuri pentru sistemul cardio-vascular.

[title_homepage] => [description_homepage] => [title_rss] => [description_rss] => [title_tpu] => [content] =>

''1. Alimentele grase prăjite

De asta este atât de nocivă mâncarea de tip fast food: pentru că implică multă carne de proastă calitate, adică grăsimi nesănătoase, prăjire, adică încărcarea și a alimentelor altfel inofensive, gen cartofi, cu grăsimi nesănătoase, dar și carbohidrați rafinați și sosuri pline de grăsimi nesănătoase, gen ketchup și toată gama de sosuri la cutie sau borcan, care însoțesc mereu mâncarea de la fast food.

Toate ridică la cer nivelul colesterolului rău.

2. Produsele de patiserie și cofetărie

Sunt pline de zahăr rafinat, grăsimi nesănătoase și făină albă, care are încărcătură glicemică uriașă. Dacă vorbiți și cu medicii, veți vedea că vă spun același lucru: adevărate otrăvuri pentru inimă și vasele de sânge.

3. Sucurile carbogazoase

Foarte bogate în zahăr rafinat, ridică nivelul de zahăr din sânge, care pune presiune pe pereții vaselor, crescând riscul de boli cardio-vasculare.'', a scris Andreea Sava pe blogul ei personal.

[citeste si]

[allow_comments] => 0 [keywords] => [source] => [author] => [author_id] => 178 [old_id] => 0 [old_entity_id] => 0 [editor] => 178 [reporter] => 0 [gplusid] => [date_published] => 2017-01-17 18:15:37 [date_updated] => 2017-01-17 18:15:37 [date_in] => 0000-00-00 00:00:00 [date_out] => 0000-00-00 00:00:00 [video_files] => 0 [audio_files] => 0 [image_files] => 1 [other_files] => 0 [article_status] => 3 [article_main_type] => 0 [article_type] => standard [summary] => [custom_article_type] => [slug] => alimente-periculoase-pentru-sanatatea-inimii [meta_info] => [old_show_id] => 0 [old_star_id] => 0 [old_type] => [subtitle] => [connection] => [tdr_special_tag] => [media] => Array ( [images] => Array ( [0] => Array ( [id] => 160759 [media_type] => image [description] => inima [filename] => heart-disease-300x297.jpg [datedir] => 201202 [upload_date] => 2012-02-23 19:32:22 [preview] => [source] => [ingallery] => 1 [am_description] => [promo] => 0 [link] => https://www.dcnews.ro/foto_160759_inima_529597.html ) ) ) ) 1

TOP STIRI CELE MAI...


antena3.ro

comunicate de presaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Designed by PROGRAPHICS

Studiul de Audienta si Trafic Internet
nxt.d4a4.n4