EXCLUSIV  "Savant de renume mondial". Un Fake News comunist. Betea: "Nu ei i-a trecut prin minte"

Fake news
Fake news

Lavinia Betea este istoricul care a lansat, la Bookfest 2018, cartea „Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda tovarășei din 1989" a vorbit şi la DC News despre ce a însemnat "tovarăşa" pentru români.

Lavinia Betea, psihosociolog, istoric și jurnalist, a relatat, la Interviurile DCNews, de unde a plecat dorinţa Elenei Ceauşescu de a se "cadorisi" cu titlul de "savant de renume mondial", titlu contestat de-a lungul vremurilor, iar cei care au făcut-o direct au avut de suferit.

"Pornind de la exprimarea ei: "Ştiu să fac de toate" adică ştii să faci gospodărie, ştii să le inviţi pe celelalte cum văzuse ea şi ştia să ţină casă era ca şi cum ar fi ţinut un salon. Ea a ţinut un salon politic, fiind la originea unei instituţii despre care arhivele nu spun nimic: Clubul Ceauşeştilor, unde îi chemau seara pe demnitari, unori cu nevestele, uneori fără neveste, ca la curtea Regelui Soare, împiedicându-i să aibă un program, împiedicându-i să formeze un grup." a explicat scriitoarea.

"Cariera ei cred că are două componente. Prima este dorinţa celor doi de a avea diplome, de a face studii. Decizia acesta a obligării din vremea lui Dej de a face studii vine după decalajul creat după reforma invăţământului din 1948 când se introduc cele şapte clase obligatorii (...) Şi ca înalţii tovarăşi să fie foarte tulburaţi, profesorilor universitari şli se trasau sarcini să le dea meditaţii la domiciliu. Şi ei erau foarte încântaţi. (...) Ea are timp de meditaţii şi se îndreaptă către chimie, considerată atunci ştiinţă de viitor. Se prinsese ceva de ea. A doua componentă ţine de cei din jur. Nu ei i-a trecut prin minte să obţină diploma de primire în Academia de Ştiinţe de la New York, aceasta fiind prima ei diplomă internaţională. Când a intrat în Academia RSR era deja căptuşită cu diplome din străinătate. (...)" a mai spus Lavinia Betea.

Ce a fost la vremea aceea Elena Ceauşescu din postura de "academician" al României şi "savant de renume mondial" şi influenţa ei asupra tot ceea ce însemna economia noastră şi cât de mult l-a îndepărtat pe Nicolae Ceauşescu de la realităţile ţării, puteţi asculta în interviul de mai jos:

VIDEO

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel