Lazăr Vlăsceanu: George Soros își realizează vocația de a termina doctoratul. Ultimul lui articol este despre începutul celui de-al Treilea Război Mondial

Profesorul Lazăr Vlăsceanu împreună cu cancelarul Helmuth Kohl, artizanul reunificării Germaniei
Profesorul Lazăr Vlăsceanu împreună cu cancelarul Helmuth Kohl, artizanul reunificării Germaniei

Lazăr Vlăsceanu, sociolog și profesor, unul dintre experții recunoscuți pe plan mondial în științele educației, a condus Fundația Soros în România, la începutul anilor 90. 

Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, l-a întrebat, în cadrul podcastului pe care îl postează pe platforma youtube, când a vorbit ultima oară cu George Soros?

”A fost un partener frecvent al discuțiilor mele, a spus prof. Vlăsceanu. George Soros are o echipă întreagă cu care lucrează pentru a da seama de evenimentele de acum. De exemplu, ultimul lui articol este despre începutul celui de-al Treilea Război Mondial. Este un om extrem de imaginativ și care vrea să își afirme formația intelectuală, care i-a fost stopată de Karl Popper, în vremea studenției, când voia să facă un doctorat. Și acum el își realizează vocația de a termina doctoratul. Și ultima dată am vorbit, prin intermediul acestui articol, despre al Treilea Război Mondial, cu care nu avem nimic de împărțit. Iar ultima dată, am stat vreo oră și jumătate de vorbă după ce am renunțat la conducerea Fundației Soros, care se întâmpla prin anii ‘90.

George Soros este un liberal care crede că orice persoană este capabilă de performanțe foarte înalte, dacă are condițiile adecvate de dezvoltare. Atunci începe să se ocupe de două lucruri și insistă foarte mult asupra acestora. Primul este acela că fiecare persoană trebuie să se considere ca fiind autonomă și creșterea să fie în autonomie. Iar asta este pe tradiția filosofiei kantiene, în tradiția lui Karl Popper, de societate deschisă. Și al doilea lucru, pentru a realiza performanța, este să aibă condițiile necesare. Condițiile trebuie să fie asigurate de stat. Statul are responsabilitatea asigurării condițiilor de educație și educația trebuie să fie gratuită”, a spus prof. Lazăr Vlăsceanu.

O persoană nu trebuie să stea la putere mai mult de 10 ani

Ionuț Vulpescu l-a mai întrebat pe prof. Vlăsceanu de ce crede că Soros este diabolizat de Viktor Orban,  în Ungaria. Ce s-a întâmplat cu universitatea pe care el a fondat-o în Budapesta?

”Viktor Orbán a ieșit în străinătate în perioada comunistă datorită lui George Soros, care a intervenit inclusiv pentru acordarea vizei, ca să poată veni în Statele Unite, să aibă unde locui acolo, a răspuns prof. Vlăsceanu. Cred că a locuit în SUA șase luni sau un an. După care, ca politician care a degustat puterea, a devenit constructor al iliberalismului – o doctrină care se deosebește de doctrina pe care o combate printr-o singură literă, „i”.

Orban a evoluat ca dictator datorită faptului că niciodată la putere, iar asta este o chestiune demonstrată de atâta timp, nicio persoană nu trebuie să stea mai mult de maximum 10 ani. Două mandate de câte 5 ani, preferabil de 4 sau chiar de 3 ani, și să nu rămână prea mult într-o poziție de putere.

Sunt cercetări genetice intense la ora aceasta, ca să vadă ce schimbări se produc, dacă nu cumva în genomul nostru există o genă a puterii. Există cu certitudine și vreau să scriu într-o ediție nouă a Modernității românești, pe care nici nu o mai numesc astfel, ci probabil Cum să perseverezi în provizorat sau ceva de genul acesta, pentru că noi perseverăm în provizorat instituțional. Promovăm instituții noi, le atacăm, apoi vine altcineva. Suntem în opoziție și opunem totul, fără să ne gândim că unele lucruri ar putea să le dea și ceilalți și să fie bune, și să mergem împreună, ca bipartizanismul și partizanismul american. E clar că nu reușim să evadăm din această stare decât printr-un program care să aibă garanția unei anumite continuități, deși nu știu ce garanții am putea avea”, a concluzionat Lazăr Vlăsceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel