Telescopul spaţial Hubble a stabilit un nou record de distanţă cosmică

The Hubble eXtreme Deep Field
The Hubble eXtreme Deep Field

Telescopul Hubble a stabilit un nou record de distanţă cosmică, au anunţat joi astronomii americani, care au dezvăluit faptul că au identificat cu ajutorul acestui dispozitiv spaţial cea mai îndepărtată galaxie din Univers, ce s-a format la doar 400 milioane de ani după Big Bang, informează Reuters.

Aflată la distanţa record de 13,4 miliarde de ani-lumină faţă de Terra, în direcţia constelaţiei Ursa Mare, galaxia GN-z11 a fost descoperită în urmă cu aproape doi ani de telescopul spaţial Hubble cu ajutorul unui instrument de monitorizare a zonelor profunde din Univers în spectrul luminos vizibil.

În acea vreme, astronomii ştiau deja că au găsit o galaxie foarte îndepărtată, ce ar fi putut să se afle la o distanţă de 13,2 miliarde de ani-lumină faţă de Terra.

Observaţiile ulterioare, realizate cu un alt instrument de la bordul telescopului Hubble, ce analizează lumina despărţind-o în lungimile de undă care o compun, au dezvăluit că GN-z11 se află de fapt la o distanţă de 13,4 miliarde de ani-lumină, mult mai departe decât au crezut iniţial oamenii de ştiinţă.

Deşi pare mică, prin prisma standardelor moderne referitoare la dimensiunile galaxiilor, GN-z11 este în realitate o galaxie foarte mare, ce s-a format într-o perioadă în care Universul avea doar 3% din vârsta sa actuală, a precizat Garth Illingworth, astronom la Universitatea California din Santa Cruz.

"Am văzut această galaxie în copilăria ei. E uimitor faptul că o galaxie atât de mare a existat la doar 200 milioane sau 300 milioane de ani după ce primele stele din Univers au început să se formeze", a spus Garth Illingworth.

GN-z11 conţine materie a cărei masă echivalează cu aproximativ 11 miliarde de ori masa Soarelui. Galaxia este de 25 de ori mai mică decât Calea Lactee, însă ritmul ei prin care "naşte" stele este de 20 de ori mai rapid decât cel din Calea Lactee.

Astronomii se aşteaptă ca acest record de distanţă cosmică să reziste mult timp, cel puţin până când succesorul lui Hubble, telescopul spaţial James Webb, va fi lansat în 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel