Spune adio aerului condiţionat. Trucul ieftin şi eficient care îţi răcoreşte casa

Aerul condiţionat poate fi înlocuit cu succes de un truc simplu, care vă va răcori casa. Este vorba despre mecanismul vasului de lut. Acesta a fost utilizat de secole pentru a răci apa, iar arhitecţii se folosesc de acest sistem pentru a răcori casele pe care le construiesc. 

Vasul din lut a fost folosit de secole pentru a răci apa. Procesul prin care un vas sau recipient dintr-un material ceramic poros răcește apa din interior este mai mult decât interesant.

Vasul din lut reușește să scadă temperatura apei la 10 grade celsius datorită evaporării, un sistem pe care arhitecții îl folosesc și pentru a răcori casele pe care le construiesc. 

Iată cum funcţionează:

Apa este filtrată prin porii lutului și în contact cu mediul exterior se evaporă, răcind în interior.  Apa care se evaporă are nevoie de energie pentru a trece de la stare lichidă în stare gazoasă. În cazul vasului de lut, energia o ia din apă: astfel, când o parte a apei se evaporă, lichidul care rămâne în interior se răcește.

Mecanismul este mai eficient în condiții favorabile, adică atunci când umiditatea mediului nu este prea mare şi când totul funcționează la capacitate maximă (la o temperatură de aproximativ 30 ° C și o umiditate relativă de 40%), temperatura apei poate fi redusă la aproximativ 10 ° C în doar o oră.

Modul în care efectul vasului de lut răcește o casă

 

Pentru a menține o temperatură adecvată, arhitecţii au simulat efectul unui vas de lut în fiecare cameră. Aceştia au acoperit peretele exterior cu o cameră ceramică. Astfel, ceramica în momentul în care este umezită, răcește foarte mult fațada. Ca într-un vas de lut, combinația de apă și ceramică răcește casa în timpul verii. Și, fără apă, iarna ceramica va conserva căldura. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel