Sfatul unui medic stomatolog: De ce nu ar trebui să vă albiți niciodată dinții cu bicarbonat de sodiu sau lămâie

Fotografie de la Anna Bondarenko/ Pexels
Fotografie de la Anna Bondarenko/ Pexels

Pentru albirea dinților, sunt cei care folosesc remedii naturale precum bicarbonatul de sodiu, sucul de lămâie sau pudra de cărbune, singure, amestecate împreună sau adăugate în pasta de dinți. Dar este chiar o idee bună?

Lămâie, bicarbonat de sodiu, praf de cărbune. Dacă sunteți unul dintre cei care folosesc unul dintre aceste ingrediente naturale cu scopul de a vă albi dinții, va trebui să vă regândiți imediat obiceiurile de igienă orală, scrie Green Me.

Pentru a avertiza asupra riscurilor pe care le au aceste remedii naturale de albire, aparent inofensive, este Christophe Lequart, chirurg stomatologic și purtător de cuvânt al Uniunii Franceze pentru Sănătatea Bucodentală (UFSBD).

Dr. Lequart demontează toate cele 3 ingrediente, explicând modul în care acestea afectează dinții și de ce pot fi periculoase, mai ales dacă sunt folosite o perioadă lungă de timp.

Despre sucul de lămâie a spus: ”Sucul de lămâie oferă o senzație imediată de curățenie a dinților deoarece demineralizează smalțul dinților. Este de fapt o dizolvare a smalțului care, odată ce a dispărut, nu se mai regenerează”.

Și cum rămâne cu bicarbonatul de sodiu? Situația este foarte asemănătoare: ”Granulația este prea mare și face periajul mai abraziv decât lustruirea, cu riscul de a crea micro-fisuri”, a declarat medicul.

Foarte la modă devine și utilizarea cărbunelui sub formă de pudră ca agent de albire a dinților, singur sau amestecat cu pasta de dinți. Cu privire la acest produs, expertul avertizează: ”Colegii noștri americani au fost primii care ne-au avertizat asupra acestui fenomen. Unii pacienți au venit cu dinți care erau total lipsiți de smalț pentru că fuseseră complet abraziți!”

La final, medicul dentist francez explică că și pastele de dinți pentru albire trebuie folosite cu moderație extremă (maximum de două ori pe săptămână), altfel, de fapt, se va produce uzura prematură a suprafeței dinților.

Dacă dorim să ne albim dinții, așadar, evităm să o facem singuri dar haideți să luăm legătura cu un profesionist de încredere care ne va oferi cele mai potrivite sfaturi pentru cazul nostru.

Câteva sfaturi pentru a-ți păstra dinții albi

Dacă avem dinții albi în mod natural și dorim să-i apărăm prevenind pătarea sau îngălbenirea lor, putem urma aceste sfaturi simple:

  • limitați consumul de produse care tind să coloreze dinții precum: cafea, ceai, condimente, tutun etc.

  • bea un pahar cu apă imediat după ce ai băut ceai sau cafea pentru a preveni lipirea taninurilor de dinți.

  • spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi.

  • efectuați în mod regulat cel mai adecvat tratament stomatologic (cel puțin o dată pe an).

Citește și:

Fluoroza dentară, fluor pe dinți sau pete pe dinți, cauze, simptome, tratament. Trei greșeli pe care le-ai făcut

Cea mai mare parte a fluorozei dentare apare sub forma unor pete albe pe suprafața dinților care pot fi abia vizibile și nu afectează funcția dentară. Formele moderate și severe de fluoroză dentară, care sunt mult mai puțin frecvente, cauzează modificări mai extinse ale smalțului. În forma rară, severă, se pot forma gropițe în dinți. Forma severă nu apare aproape niciodată în comunitățile în care nivelul de fluorură din apă este mai mic de 2 miligrame pe litru, potrivit CDC.

Fluoroza dentară este cauzată de ingerarea unei cantități prea mari de fluor pe o perioadă lungă de timp, atunci când dinții se formează sub gingii.

Doar copiii cu vârsta de 8 ani și mai mici sunt expuși riscului, deoarece acesta este momentul în care se dezvoltă dinții permanenți.

Copiii mai mari de 8 ani, adolescenții și adulții nu pot dezvolta fluoroză dentară.

Gravitatea afecțiunii depinde de doza (cât de mult), durata (cât timp) și momentul (când se consumă) de administrare a fluorurii.

Care sunt posibilele cauze ale apariției fluorozei dentare?

Medicul stomatolog Ștefania Andrada Iancu a vorbit cu DCMedical despre cauza care duce la apariția acestor pete, odată cu creșterea dinților permanenți.

"Fluoroza dentară este cauzată de consumul excesiv, respectiv de o intoxicație cu fluor din timpul formării dinților.

În funcție de concentrația primită, smalțul poate avea doar pete albe sau o asociere de pete albe și pete alb - gălbui - maro.

În afară de aspectul inestetic, structura smalțului este mai poroasă, iar în forme grave, devine friabil și se desprinde ușor de pe stratul de dentină", a declarat Ștefania Andrada Iancu, medic stomatolog, în exclusivitate pentru DC Medical.

Printre cauzele apariției fluorozei dentare se numără și:... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel