Putin susține că Rusia este gata să ajute Europa să atenueze criza energetică și că nu foloseşte gazele ca o armă

Putin susține că Rusia este gata să ajute Europa să atenueze criza energetică și că nu foloseşte gazele ca o armă / Foto: Pixabay
Putin susține că Rusia este gata să ajute Europa să atenueze criza energetică și că nu foloseşte gazele ca o armă / Foto: Pixabay

Vladimir Putin susține că Rusia este gata să ajute Europa să atenueze criza energetică și că nu foloseşte gazele ca o armă.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia nu folosește gazul ca armă și este gata să contribuie la ameliorarea crizei energetice a Europei, în timp ce UE a convocat un summit de urgență pentru a aborda problema prețurile crescute, transmite Reuters.

Putin a făcut aceste afirmații la o conferinţă pe tema energiei de la Moscova. El a spus că piaţa gazelor nu este echilibrată şi predictibilă, mai ales în Europa, dar a spus că Rusia îşi respectă obligaţiile contractuale pentru aprovizionarea clienţilor şi că este gata să mărească livrările dacă i se solicită acest lucru. Liderul rus a respins acuzaţiile că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă.

”Acestea sunt doar vorbe motivate politic, care nu au nicio bază”, a spus Vladimir Putin.

Rusia şi Europa sunt implicate într-o dispută referitoare la noul gazoduct Nord Stream 2, care va livra gaze din Rusia în Germania. Vezi AICI mai mult despre acest subiect.

VEZI ȘI: Marius Tudor, consilier în PE, veste bună de la nivel european pentru România

Soluţii pentru criza din energie, găsite la Comisia Europeană

Comisia Europeană a anunţat un set de măsuri temporare pentru amortizarea crizei din energie. Potrivit unui comunicat al forului comunitar, impactul creşterii excepţionale a preţurilor la energie se preconizează că va dura pe tot parcursul iernii.

"Creşterea preţurilor la energie la nivel mondial reprezintă o preocupare serioasă pentru UE. Comisia ajută statele membre să ia măsuri imediate pentru a reduce impactul acestei creşteri asupra gospodăriilor şi a întreprinderilor în această iarnă. În acelaşi timp, identificăm alte măsuri pe termen mediu pentru a ne asigura că sistemul nostru energetic este mai rezilient şi mai flexibil pentru a face faţă eventualelor volatilităţi cu care ne-am putea confrunta în viitor, pe parcursul tranziţiei. Situaţia actuală este excepţională, iar piaţa internă a energiei a funcţionat bine în ultimii 20 de ani. Însă trebuie să fim siguri că va continua să funcţioneze şi în viitor, transformând în realitate ţintele Pactul verde european, consolidându-ne independenţa energetică şi îndeplinind obiectivele pe care ni le-am fixat în materie de climă", a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Printre măsurile imediate de protecţie a consumatorilor şi a întreprinderilor prezentate de Executivul comunitar se numără: acordarea de sprijin de urgenţă pentru venit consumatorilor afectaţi de sărăcia energetică, de exemplu prin bonuri valorice sau plata parţială a facturilor, care pot fi acoperite din veniturile EU ETS; autorizarea reportării temporare a scadenţei facturilor; luarea unor măsuri de protecţie pentru evitarea deconectării de la reţea. Celelalte măsuri anunțate le găsești AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel