Cîțu: BEx i-a propus premierului desemnat, Nicolae Ciucă, depunerea mandatului. Se va decide flexibilizarea negocierilor/ UPDATE

Florin Cîțu și Nicolae Ciucă au făcut declarații, după Biroul Executiv al PNL. 

UPDATE: Florin Cîțu a anunțat, luni seară, că ”BEx i-a propus premierului desemnat, domnului Nicolae Ciucă, să depună mandatul, a fost o decizie a BEx. A doua decizie a fost de a propune, mâine, BPN-ului, ca PNL să flexibilizeze mandatul și să înceapă negocieri cu toate forțele democratice din Parlamentul României, pentru formarea unei majorități.”

”Am sperat să reușesc”

”Realitatea matematică e cea pe care o cunoaștem cu toții și am sperat ca, prin demersurile întreprinse, să reușesc să cristalizez o soluție politică, astfel încât să putem obține acordul pentru un guvern minoritar în Parlament. Au fost două decizii astăzi a celor două partide, PSD și USR, care au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, fapt discutat în această seară în BEx, iar partidul a decis depunerea mandatului” a afirmat Nicolae Ciucă, care a continuat să facă apel la celelalte partide pentru stabilitate. El a mai afirmat că decizia cu privire la viitorul premier o va lua președintele țării, Klaus Iohannis. 

Întrebat de ce n-a cerut mai devreme flexibilizarea mandatului, Nicolae Ciucă a răspuns că ”flexibilizarea mandatului ar fi însemnat un alt mandat”. Cât despre cine a propus și cine a propus flexibilizarea mandatului, Florin Cîțu a răspuns: ”Biroul Executiv. Au luat cuvântul foarte mulți colegi și aceasta a fost concluzia. PNL va începe negocierile cu toate forțele democratice din Parlamentul României, pentru formarea unei majorități”. 

Propunerea de premier urmează să fie votată, de asemenea, în BPN. Nicolae Ciucă a anunțat că l-a informat pe președintele Klaus Iohannis ce urma să se discute în BEx, respectiv propunerea de depunere a mandatului său de premier desemnat. 

---- 

UPDATE: Florin Roman a anunțat că s-a decis flexibilizarea mandatului. Sunt două variante pe masă: fie merg pe varianta unei majorități la limită, cu USD și UDMR, fie merg spre o majoritate confortabilă, cu PSD, care ar permite inclusiv revizuirea Constituţiei. Premierul va fi anunțat ultimul, după ce se va ajunge la o înțelegere, condiția unică fiind să fie prim-ministru PNL. 

UPDATE: ”Și-a dat seama că nu avea șanse să fie învestit Guvernul, lucru care era cunoscut deja de la desemnarea sa și de la modul cum a fost dat mandatul” a reacționat, la Digi24, fostul lider al PNL, Ludovic Orban, cu privire la retragerea lui Nicolae Ciucă. 

”Era clar că nu avea nicio șansă, nici nu știu de ce a fost desemnat. De la 1 septembrie, România este într-o criză guvernamentală, coaliția este praf, PNL este prăbușit literalmente”, a mai spus el. 

UPDATE: Nicolae Ciucă ar rămâne propunerea de premier, după decizia PNL, dar s-ar relua negocierile pentru a forma un Guvern, fie cu USR, fie cu PSD. 

UPDATE: Realitatea Plus anunță, pe surse, că s-ar fi decis ca Nicolae Ciucă să-și depună mandatul marți, la prima oră, în Parlament. 

UPDATE: Președintele CJ Timiș, liberalul Alin Nica, vine să confirme informația Mediafax. El a spus, la Antena 3, că nu se va mai merge pe varianta unui guvern minoritar, precizând că Nicolae Ciucă încă nu şi-a depus mandatul, fiind discutate acum mai multe variante, iar decizia va fi anunțată oficial după ședința PNL. 

Citește și: Nicolae Ciucă își depune mandatul. Bogdan Chirieac: Va face un Guvern cu PSD-ul

UPDATE: Mediafax anunță, pe surse, că există două scenarii majore ce sunt luate în calcul în ședința PNL: 

- flexibilizarea mandatului de negociere pentru a forma o majoritate cu USR sau PSD

- retragerea lui Nicolae Ciucă/ depunerea mandatului.

UPDATE: Și Antena 3 transmite, pe surse, că premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul, în ședința PNL. 

UPDATE: ”Ar avea șanse mai mari liberalii dacă s-ar relua negocierile?” a fost întrebat Nicolae Ciucă, ajuns în urmă cu puțin timp la sediul PNL. ”Sunt convins că DA” a răspuns premierul desemnat. 

Mai mult informații urmează a fi date după BEx. 

UPDATE: Biroul Executiv al PNL se reuneşte, luni seara, începând cu ora 20:00, în format de videoconferinţă pentru a discuta următorii paşi în criza guvernamentală, potrivit unor surse liberale citate de Agerpres. Marţi, comisiile parlamentare ar trebui să-i audieze pe miniştrii propuşi în Guvernul Ciucă.

---- 

Informația a fost transmisă pe surse, de Realitatea Plus. Premierul desemnat Nicolae Ciucă ar urma să-și depună mandatul. Decizia ar fi fost luată în această seară, în urma unei întâlniri ce ar fi avut loc la Vila Lac. 

Pasul în spate al lui Ciucă, cerut din teritoriu

Anterior, din teritoriu au venit solicitări ca Nicolae Ciucă să facă acest pas în spate. ”Putem forma un guvern cu USR și UDMR până în 2024” a transmis PNL Satu Mare, care a invocat și opțiunea unui ”guvern împreună cu PSD care deține peste 30% din Parlament și putem avea o guvernare stabilă pentru anii care vin.”

”Propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-și depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu același premier desemnat sau cu altul, susținut de majoritatea conducerii partidului, cu respectarea condiției să fie din partea Partidului Național Liberal”, se mai arată în rezoluția PNL Satu Mare. 

”Formulă de auto-sacrificiu”, invocată prima oară de Valeriu Stoica

Primul care a vorbit în spațiul public despre această ieșire din scenă a lui Nicolae Ciucă a fost Valeriu Stoica, fost președinte al PNL. El a spus, în 25 octombrie, la Digi24, că ”Dacă nu reușește să ajungă la o înțelegere de refacere a coaliției cu USR, pentru a avea susținere pentru guvernul său, el poate să cumpere timp, printr-o formulă de auto-sacrificiu: să-și depună mandatul și să spună `n-am reușit să fac majoritatea`”. Vezi aici mai mult

Ulterior, și Dacian Cioloș, președintele USR, a venit cu aceeași propunere: Cioloş, propunere pentru Ciucă: Să depună mandatul, pentru negocieri de "câteva săptămâni"

Totuși, Nicolae Ciucă a afirmat în ultimele zile că merge până la capăt. Prim-ministrul desemnat și-a exprimat speranțele că Guvernul pe care-l propune va trece cu numărul minim de voturi, mizând pe responsabilitatea parlamentarilor, indiferent de culoare politică. În schimbul votului, el a oferit timp de negocieri. 

Vezi aici mai mult: Oferta lui Nicolae Ciucă: În schimbul votului din Parlament, oferă TIMP

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel