Valeriu Stoica, despre momentul ieșirii din scenă a lui Nicolae Ciucă: Formulă de autosacrificiu. ”Duș rece pentru PNL, PSD nu face daruri”

Foto: Digi24
Foto: Digi24

Valeriu Stoica a vorbit despre Nicolae Ciucă și despre cum s-ar putea rezolva actuala criza politică.

Valeriu Stoica, fost președinte al PNL și fost ministru al Justiției, a declarat că "mandatul de premier desemnat al lui Nicolae Ciucă expiră vineri. Dacă nu reușește să ajungă la o înțelegere de refacere a coaliției cu USR, pentru a avea susținere pentru guvernul său, el poate să cumpere timp, printr-o formulă de auto-sacrificiu: să-și depună mandatul și să spună n-am reușit să fac majoritatea". 

Potrivit lui, în acest fel, premierul desemnat Nicolae Ciucă nu va ajunge să meargă în Parlament, cum a făcut Dacian Cioloș. Dacă își depune mandatul, însă, ar putea fi nominalizat din nou pentru a forma Guvernul și va avea timp să negocieze mai departe, dacă încearcă într-adevăr flexibilizarea și încearcă să găsească formulele pentru a reface Coaliția. Astfel, după cum susține în analiza sa fostul lider al PNL, viitorul premier desemnat ar putea fi, din nou, Nicolae Ciucă, cu un nou mandat de negociere, nu un lider USR, precum Dacian Cioloș. 

Valeriu Stoica, despre cum s-ar putea rezolva actuala criză politică

"Logica politică ne spune că o coaliție cu PSD ar însemna ca prim-ministrul să fie de la PSD, e partidul care are cei mai mulți parlamentari. Și nu este de conceput că PSD va putea să intre la guvernare în situația în care un partid mai mic vrea să aibă prim-ministrul. PNL s-a supărat pentru că un partid mai mic, la un moment dat, i-a contestat prim-ministrul. Acum, PNL își închipuie că poate să intre într-o alianță la guvernare cu un partid mai mare decât el, dar totuși el să aibă primul ministrul. Este un defect de logică foarte evident, pentru că psihologic, lucrurile întunecă rațiunea. Este dorința de putere a unui partid care crede că cei mai mici decât el trebuie să stea foarte cuminți, iar cei mai mari trebuie să stea și ei foarte cuminți!

S-a încercat negocierea cu PSD și cei de la PNL au văzut care este adevărul. PSD a venit pe masă cu niște condiții, care erau de așteptat, pentru că PSD  nu are de ce să gireze un guvern care face politica PNL. A fost un duș rece pentru PNL. A observat că PSD nu face daruri, iar PSD a știut foarte bine să dezbine.

Pe de altă parte, în PSD există opinii divergente, dar și în PNL există jocuri de putere și nu e vorba doar de Ludovic Orban. Sunt deja grupuri care încep să accepte ”flexibilizarea” și ideea că se poate cu USR", a mai spus Valeriu Stoica pentru Digi24.

Complexul președintelui la USR

 

"Acest complex al președintelui există și la USR. Mai întâi, USR a fost adversarul președintelui și a avut candidat propriu la prezidențiale, după care, în turul 2, au acceptat că trebuie să voteze cu Iohannis și așa a câștigat Iohannis. E adevărat că și doamnei Dăncilă trebuie să-i fie recunoscător, dar USR a avut un rol în alegerea președintelui.

După ce a fost ales, USR a avut impresia că Iohannis va plăti din datoria pe care o are. Nu s-a întâmplat așa și aici ajungem la un alt fenomen psihologic foarte interesant, și anume modul în care este deturnat rolul mediatorului în jucător partizan. În această coaliție care s-a format în decembrie anul trecut, președintele trebuia să fie mediator. Odată apărute conflictele, puteau fi stinse de președinte. Există multe metode informale, nu neapărat instituționale, prin care un mediator poate să împace părțile, dacă mediatorul este inteligent, dacă este abil și mai ales dacă nu vrea să devină el actor în respectivul conflict. Această deturnare a rolului său explică în bună măsură ce s-a întâmplat (...)

Există, pe de altă parte, o foarte proastă strategie de comunicare și din partea PNL, și din partea USR. Ei și-au construit discursurile pe demonizare. Când erau prietene, ambele partide spuneau: „Noi nu facem niciodată vreo combinație cu PSD”. După ce USR a votat alături de PSD, a devenit demonizat și USR. Când Florin Cîțu a spus că nu vrea cu USR și că se poate cu PSD, a început demonizarea inversă. Ce să mai creadă spectatorul?  Apoi, și USR, și PNL joacă și cartea credibilității. Cum să joci cartea responsabilității câtă vreme retorica ta este atât de inconsistentă? ", a comentat Valeriu Stoica.

"Și la USR, și la PNL e nevoie de o cultură"

"Este, în același timp, un semn bun în toate aceste întâmplări. Flexibilizarea de care vorbeam la început. Eu cred că la un moment dat, și USR, și PNL vor înțelege că nu e altă variantă. Toți sunt încă sceptici în momentul de față, dar știrile care se vehiculează pe surse arată că nu mai e, totuși, o condiție sine qua non pusă de PNL, și anume „fără USR”, deci s-au deschis porțile și către USR, și către PSD și eu cred că în timp - într-o săptămână, două, trei - PNL va vedea că, totuși, cel mai bun partener posibil în situația dată este USR, pentru că PSD este mult mai inconfortabil, mult mai incomod decât USR, iar electoratele lor sunt totuși mult mai îndepărtate.

Acum, asistăm la o flexibilizare și a președintelui. Inițial a fost foarte anti-USR, inițial a zis că se poate numai cu Cîțu. Flexibilizarea PNL-ului s-a produs pentru că s-a flexibilizat în primul rând președintele. Acum începe să dea semnalul că se poate negocia chiar și cu USR.

Decalajul dintre logica și psihologia politică de care vorbeam la început se reduce. Să vedem dacă se reduce util și la timp și dacă părțile au învățat ceva. Președintele și-ar putea intra acum în rolul de mediator, USR va trebui să renunțe la aceste contestări false, la tendințele de erijare în 'puritatea întruchipată'. Și la USR, și la PNL e nevoie de o cultură a dialogului și a compromisului rezonabil, pentru că orice coaliție politică este un compromis", a încheiat fostul lider al PNL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel