Mistreț radioactiv. DSVSA, răspuns

Nu există niciun pericol pentru populaţie în urma identificării unui porc mistreţ contaminat radioactiv cu Cesiu-134 şi Cesiu-137, acesta fiind primul caz de depăşire a limitei maxime admise la acest parametru la nivelul judeţului Suceava, a declarat, joi directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu.

"Noi efectuăm analize privind radioactivitatea în mod curent, potrivit programului strategic, atât la alimente cât şi la furaje, fructe de pădure, cât şi pe probele recoltate de la porci mistreţi vânaţi. Aceste analize se fac aleatoriu la porcii mistreţi vânaţi, iar în acest caz, în urma efectuării analizei privind radioactivitatea, s-a constatat o uşoară creştere a cantităţii de Cesiu găsită în carcasa de porc faţă de limita maximă admisă de 600 de Becquereli, rezultând 666 de Becquereli. Conform regulamentului european 733 din 2008, dacă limita este depăşită, produsele se dirijează către distrugere şi incinerare. Ceea ce s-a şi întâmplat şi în această situaţie", a spus Corduneanu.

Acesta a precizat că împreună cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor s-a întocmit un program de supraveghere, iar pentru următorii 100 de porci mistreţi împuşcaţi în zona respectivă, din 10 în 10 porci mistreţi se vor mai efectua analize privind radioactivitatea.

"Pe următorii 100 de porci care se vor împuşca, din 10 în 10, vrem să mai facem câte o probă prin eşantionare, deşi până acum nu am avut niciodată nimic. Singura explicaţie este că porcul mănâncă rădăcinoase, rădăcini de copaci, iar în aceste rădăcini se pot cumula cantităţi mai mari de elemente radioactive. Este posibil să fi fost o cantitate mare de Cesiu în zona unde s-a alimentat porcul sau mai există ipoteză, ca porcul să vină din Ucraina. Dar toate acestea sunt ca supoziţii. Singura recomandare pe care o fac este ca lumea să nu intre în panică pentru că nu are nicio motivaţie. Este o situaţie unică până la ora actuală, cred că nici la nivel de autoritate nu s-a mai înâmplat, deşi eu vorbesc despre judeţul Suceava. Vom monitoriza situaţia şi în funcţie de ce vom găsi, pe programul stabilit, o să vedem ce măsuri vom lua şi vom informa corect populaţia. Deocamdată nu am găsit nimic nici în furaje, în fructe de pădure, orice face parte din furajarea lui", a spus Corduneanu.

Acesta susţine că toţi porcii care vin de pe fondurile de vânătoare se examinează obligatoriu, conform legislaţiei, pentru PPA (peste porcină africană), trichineloză şi în anumite etape pentru radioactivitate, microbiologie, reziduuri.

Un mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare aflat la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina, gestionat de Direcţia Silvică Suceava, a fost identificat cu depăşiri ale nivelului de contaminare radioactivă cu Cesiu-137 şi Cesiu-134, a anunţat, joi, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, Ciprian Pahonţu, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel