Lentilele inteligente de contact ar putea deveni ecrane de computere

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Imaginaţi-vă că trebuie să faceţi un discurs, dar în loc să vă uitaţi în jos la notiţele de pe foaie, cuvintele derulează în faţa ochilor, indiferent de direcţia în care priviţi.

După lentilele de contact care tratează glaucomul, acum urmează să fie testate în premieră lentile inteligente de contact.

"Imaginează-ți... că eşti un muzician cu versurile tale în faţa ochilor. Sau eşti un atlet şi ai datele biometrice cu distanţa şi alte informaţii de care ai nevoie", spune Steve Sinclair de la Mojo care dezvoltă lentile de contact inteligente.

Compania sa este pe cale să se angajeze în testarea lentilelor de contact inteligente pe oameni, ce va oferi purtătorului un afişaj care pare să plutească în faţa ochilor lor, la fel ca în filmele SF. Lentila corectează vederea utilizatorului, dar încorporează şi un display microLED minuscul, senzori inteligenţi şi baterii cu stare solidă.

„Am construit un prototip cu caracteristici complete, care chiar funcţionează şi poate fi purtat – în curând îl vom testa pe plan intern”, spune Sinclair.

„Acum vine partea interesantă, în care începem să facem optimizări pentru performanţă şi putere şi să-l purtăm pentru perioade mai lungi de timp pentru a demonstra că îl putem purta toată ziua.”

Alte lentile inteligente sunt în curs de dezvoltare pentru a colecta date de sănătate, adaugă BBC. Lentilele ar putea „include capacitatea de a auto-monitoriza şi urmări presiunea intraoculară sau glucoza”, spune Rebecca Rojas, instructor de ştiinţe optometrice la Universitatea Columbia.

Nivelurile de glucoză, de exemplu, trebuie monitorizate îndeaproape de persoanele cu diabet. „Ei pot oferi, de asemenea, opţiuni de livrare a medicamentelor cu eliberare prelungită, ceea ce este benefic în planurile de diagnostic şi tratament.

Este interesant să vedem cât de departe a ajuns tehnologia şi potenţialul pe care îl oferă pentru a îmbunătăţi vieţile pacienţilor”.

Sunt în curs de desfăşurare cercetări pentru a construi lentile care pot diagnostica şi trata afecţiuni medicale, de la afecţiuni oculare, la diabet sau chiar cancer, urmărind anumiţi biomarkeri, cum ar fi nivelurile de lumină, moleculele legate de cancer sau cantitatea de glucoză din lacrimi.

O echipă de la Universitatea din Surrey, de exemplu, a creat o lentilă de contact inteligentă care conţine un fotodetector pentru primirea informaţiilor optice, un senzor de temperatură pentru diagnosticarea potenţialelor boli corneene şi un senzor de glucoză care monitorizează nivelurile de glucoză din lichidul lacrimal.

Lentilele inteligente îşi pot îndeplini funcţia doar dacă urmăresc mişcările ochilor utilizatorului, iar acestea ar putea dezvălui multe date despre fiecare persoana.

„Şi ce se întâmplă dacă aceste dispozitive colectează şi împărtăşesc date despre obiectele şi persoanele la care mă uit, cât timp mă uit la ele, dacă ritmul cardiac creşte atunci când mă uit la o anumită persoană sau cât de mult transpir când mi se pune o anumită întrebare?” spune Daniel Leufer, analist senior în politici la grupul de campanii pentru drepturile digitale, Access Now.

„Orice dispozitiv discret cu o cameră orientată în faţă, care permite unui utilizator să facă fotografii sau să înregistreze videoclipuri, prezintă riscuri pentru confidenţialitatea trecătorilor”, adaugă el.

„Acest tip de date intime ar putea fi folosite pentru a face inferenţe problematice despre orice, de la orientarea noastră sexuală la dacă spunem adevărul în timpul interogatoriului”.

Rebecca Rojas, specializată în ştiinţe optometrice la Universitatea Columbia, spune că purtarea excesivă a lentilelor poate să prezinte riscuri.

„Orice tip de lentilă de contact poate prezenta un risc pentru sănătatea ochilor, dacă nu este montată corespunzător. La fel ca orice alt dispozitiv medical, trebuie să ne asigurăm că sănătatea pacienţilor este prioritatea şi orice dispozitiv folosit are beneficii care depăşesc riscul. Sunt îngrijorată de neconformitate sau de igiena precară a lentilelor şi de uzura excesivă. Acestea pot duce la complicaţii suplimentare precum iritaţii, inflamaţii, infecţii sau riscuri pentru sănătatea ochilor”, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel