Lege SUA: Americanii pot călători înarmați în orice stat

Camera Reprezentanților din Statele Unite a adoptat o lege care le permite americanilor cu autorizație de port-armă să călătorească înarmați în orice stat.

Textul propus de republicani a fost adoptat cu o majoritate de 231 de reprezentanți, inclusiv șase democrați. Împotriva sa au votat 198 de aleși, dintre care 14 republicani. Măsura mai trebuie să treacă și de Senat, ceea ce nu este totuși sigur.

Legea reprezintă o prioritate pentru puternica organizație de lobby în favoarea armelor National Rifle Association (NRA). Denunțată în schimb de asociațiile de luptă împotriva violențelor cu arme de foc, măsura vizează mai exact autorizarea transportării oriunde pe teritoriul SUA a unei arme "ascunse" — în haine, pantofi sau portbagajul mașinii. În prezent, toate statele americane prevăd această posibilitate pentru cetățenii lor, dar în 28 este necesară prezentarea unui permis de port-armă mai mult sau mai puțin greu de obținut.

În practică, în unele locuri cum sunt California sau New York obținerea unui astfel de permis este foarte dificilă, solicitantul fiind obligat să-și justifice necesitatea de a se deplasa înarmat cu "motive întemeiate". Dar în 41 din 50 de state americane cetățenii nu trebuie să vină cu mare lucru pentru a obține un permis de a purta asupra lor arme disimulate, a explicat Gregg Carter, expert la Bryant University.

Textul adoptat miercuri prevede de asemenea întărirea sistemului național de verificare a cazierului celor care solicită permise de port-armă și cere un studiu asupra dispozitivelor de genul celor folosite în masacrul din octombrie din Las Vegas, unde un pensionar a ucis 58 de oameni și a rănit aproape 500 după ce a deschis focul asupra spectatorilor de la un concert de muzică country, folosind arme modificate astfel încât să mărească viteza de tragere.

[citeste si]

Peste o săptămână, se împlinesc cinci ani de la masacrul de la școala Sandy Hook din Connecticut, în care și-au pierdut viața 20 de copii și șase adulți împușcați de un dezechilibrat mintal. Până acum, în 2017 în SUA au murit 14.412 oameni și 29.277 au fost răniți în incidente legate de arme de foc, conform organizației Gun Violence Archive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel