Îndulcitorii artificiali și riscul de CANCER - studiu. Motivul pentru care ar trebuie să fii cu ochii pe etichete

Îndulcitorii artificiali și riscul de CANCER - studiu. Motivul pentru care ar trebuie să fii cu ochii pe etichete / Foto: Pixabay, de Igor Ovsyannykov
Îndulcitorii artificiali și riscul de CANCER - studiu. Motivul pentru care ar trebuie să fii cu ochii pe etichete / Foto: Pixabay, de Igor Ovsyannykov

Află în articol care este pericolul ascuns din îndulcitorii artificiali și de ce ar trebui să fii mai atent la etichetele produselor pe care le cumperi.

Un nou studiu observațional amplu a descoperit o asociere între consumul de îndulcitori artificiali, în special aspartam și acesulfam-K, și cancer.

Studiul a constatat un risc cu 13% mai mare de a face cancer în general, cu cea mai mare probabilitate de a dezvolta cancer de sân și cancere legate de obezitate, pentru persoanele care consumă cantități mari de îndulcitori artificiali.

Piața mondială a îndulcitorilor artificiali este estimată la 22,2 miliarde de dolari și este în creștere, o creștere de aproape trei miliarde de dolari numai în ultimii 2 ani. Un studiu din 2017 a constatat că 41,4% sursă de încredere a adulților din SUA și 25,1% dintre copii folosesc îndulcitori artificiali, ingrediente dintr-o gamă largă de produse comerciale.

Referindu-se la acești „îndulcitori de mare intensitate”, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat șase astfel de substanțe ca fiind sigure pentru consumul uman la nivelurile zilnice tipice de aport.

De ce acest studiu este important

Multe autorități și organizații medicale respectate astăzi consideră îndulcitorii artificiali siguri după cercetări epidemiologice extinse cu populații umane, dar  medicul Philip Landrigan, care nu a fost implicat în studiu, spune că această cercetare are implicații mari pentru sănătatea publică. El este director al Programului Global de Sănătate Publică și al Observatorului Global al Poluării și profesor de biologie la Institutul Schiller pentru Știință și Societate Integrată din Boston College, MA. Medicul a împărtășit cu Medical News Today de ce noul studiu este atât de important.

„Există dovezi puternice ale carcinogenității aspartamului din studiile pe animale, dar până acum nu există o confirmare epidemiologică solidă. Din acest motiv, acest studiu este foarte important și are implicații mari pentru sănătatea publică.”, a spus dr. Landrigan.

„În special pentru mine ca medic pediatru,” a remarcat el, este important faptul că „în studiile pe animale, chiar și dozele foarte mici de aspartam din dieta unei femele de șobolan gravide sunt puternic cancerigene la descendenții ei”.

Noua cercetare este publicată în Plos Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel