Fuziunea dintre Amazon și producătorul Roomba iRobot, abandonată din cauza unor probleme de concurență

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Planurile de fuziune dintre Amazon și producătorul de aspiratoare iRobot au fost abandonate ca urmare a îngrijorărilor legate de faptul că această mișcare ar afecta concurența.

Tranzacția de 1,4 miliarde de dolari (1,1 miliarde de lire sterline), care a fost anunțată pentru prima dată în august 2022, fusese aprobată anterior de autoritățile de reglementare din Marea Britanie.

Însă, în noiembrie, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că retailerul online ar putea acorda produselor iRobot un tratament preferențial pe site-ul său - înaintea companiilor de aspiratoare rivale - dacă fuziunea va continua.

Luni, Amazon a confirmat că fuziunea a eșuat după ce nu a reușit să găsească o soluție cu oficialii UE în timpul discuțiilor.

De asemenea, fuziunea a fost supusă controlului autorităților de reglementare din SUA. O sursă a declarat pentru agenția de știri Reuters, după anunțul de luni, că membrii Comisiei Federale pentru Comerț au fost "pregătiți" să respingă tranzacția.

Vicepreședintele senior al Amazon, David Zapolsky, a declarat: "Suntem dezamăgiți că achiziția iRobot de către Amazon nu a putut continua. Credem în viitorul roboticii de consum în casă și am fost întotdeauna fani ai produselor iRobot."

El a adăugat: "Acest rezultat îi va priva pe consumatori de o inovație mai rapidă și de prețuri mai competitive, ceea ce suntem siguri că le-ar fi făcut viața mai ușoară și mai plăcută."

Amazon, care deține deja produse "inteligente", precum Alexa și Ring, căuta să își extindă gama de dispozitive tehnologice pentru casă

Amazon, care deține deja produse "inteligente", precum Alexa și Ring, căuta să își extindă gama de dispozitive tehnologice pentru casă.

Prăbușirea tranzacției reprezintă un eșec major pentru iRobot, care este cunoscută mai ales pentru gama sa de aspiratoare circulare Roomba.

Aceasta a anunțat un plan de restructurare pentru reducerea costurilor, care include 350 de reduceri de personal, în timp ce fondatorul firmei, Colin Angle, a declarat, de asemenea, că se retrage din funcția de director executiv.

Angle a declarat că el și consiliul de administrație "au decis de comun acord că iRobot va fi mai bine ajutată de un nou lider cu experiență în redresare".

Cu toate acestea, Amazon va plăti în continuare firmei o taxă de reziliere de 94 de milioane de dolari (74 de milioane de lire sterline), convenită anterior.

În decizia sa de a aproba tranzacția în iunie anul trecut, Autoritatea pentru concurență și piețe din Marea Britanie a declarat că piața pentru aspiratoarele robotizate din Marea Britanie era "mică", cu o cerere "semnificativ" sub nivelurile înregistrate în unele părți din Europa și SUA.

Autoritatea de reglementare a declarat că, deși Amazon avea capacitatea de a dăuna rivalilor iRobot prin intermediul site-ului său, nu avea stimulentul de a face acest lucru, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel