Franța se pregătește să lanseze pe piață un vaccin împotriva pestei porcine africane

Fotografie de la mali maeder: Pexels
Fotografie de la mali maeder: Pexels

Un mic pas înainte pentru vaccinul care vizează combaterea pestei porcine africane. Acest lucru a fost comunicat de Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentară (ANSES).

Pesta porcină africană a provocat deja pierderi semnificative în populațiile de mistreți și efectivele de porci, inclusiv în Uniunea Europeană, unde a fost detectată din 2014. În stadiul actual, boala, care nu poate fi transmisă la om, nu are leac.

”Ca parte a mandatului său de laborator național de referință pentru pesta porcină africană, Unitatea de Imunologie Virologică Porcină (VIP) a laboratorului Ploufragan-Plouzané-Niort ANSES a inactivat tulpina de virus Georgia 2007/1, care circulă în prezent în Uniunea Europeană”, se arată pe site-ul Agenției.

Rată mare de supraviețuire

Echipa a efectuat o serie de studii asupra acestei tulpini de virus confirmând atenuarea simptomelor la majoritatea porcilor infectați. Potrivit cercetătorilor, rata de supraviețuire a fost mult mai mare decât în ​​cazul tulpinii virale originale. ”Vaccinarea intramusculară este metoda cea mai utilizată în ferme”, a explicat Marie-Frédérique Le Potier, șefa laboratorului, scrie Agrifood.

În ceea ce privește problema vaccinării animalelor în sălbăticie, care prin circulație permit virusului să circule, omul de știință a precizat: ”Vaccinarea orală ar putea permite vaccinarea mistreților cu momeală. Această metodă a fost folosită pentru pesta porcină clasică la începutul anilor 2000 și a făcut posibilă eliminarea bolii din zonele în care era prezentă în Franț”.

ANSES a evidențiat și un alt rezultat promițător: încă de la două săptămâni de la vaccinare, porcii infectați dezvoltă un răspuns imunitar, care le permite să reziste infecției cu virusul pestei porcine africane fără a prezenta niciun simptom.

Vaccinul dezvoltat de oamenii de știință ai agenției franceze are avantajul de a nu fi produs prin manipulare genetică, ceea ce ar facilita autorizarea utilizării lui în natură, așa cum s-ar întâmpla în cazul mistreților. 

Pentru a transfera descoperirea științifică companiilor de farmacie veterinară, laboratorul ANSES a depus un brevet asupra vaccinului, cu sprijinul Societății de Accelerare a Transferului Tehnologic pentru a promova exploatarea acestui brevet de către industria farmaceutică veterinară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel