Experiment: câinii nu pot fi cumpăraţi cu mâncare. Încrederea vine din gesturi şi fapte

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Câștigarea admirației câinilor cu o pungă de bunătăți ar putea fi dezmințită după ce oamenii de știință au observat comportamentul caninilor față de oameni care le dădeau sau nu hrana.

Să le oferi câinilor bonusuri „nu îi face să te placă mai mult”. Un studiu recent a constatat că patrupedele nu sunt capabile să diferențieze oamenii pe baza generozității lor. Comportamentiştii în animale de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena au efectuat un studiu pentru a vedea dacă cei mai buni prieteni ai omului ar aborda un manipulator generos în detrimentul unui egoist.

Câinii nu fac diferența

În mod surprinzător, câinii nu au arătat nicio preferință față de umanul „generos” sau „egoist”. Un grup de nouă lupi și șase câini au fost observați pentru a vedea reacțiile lor în situația în care li se oferă hrană. „Am descoperit că lupii și câinii, la nivel de grup, nu au făcut diferența între un om generos și unul egoist, după o experiență indirectă sau directă”, se arată în lucrare. Acest lucru se datorează faptului că patrupedele canine nu își pot aminti momentele de generozitate. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că lupii erau mai atenți la persoana generoasă, în timp ce unii câini preferau partenerul generos în anumite cazuri.

Studiul publicat în revista Plos One concluzionează că „formarea încrederii poate fi mai dificilă decât se aștepta pentru animale” și se întreabă dacă este chiar posibil. Printre animalele care trăiesc în grupuri, formarea reputației indivizilor poate juca un rol important în cooperare. Unele studii spun că câinii cooperează cu oamenii, deoarece le pot înțelege reputația, observându-i că interacționează cu ceilalți. Cercetătorii au testat această capacitate pentru a vedea dacă a evoluat în timpul domesticirii sau a fost deja prezentă la strămoșii lor lupi. Studiile anterioare au descoperit că patrupedele au petrecut mult mai mult timp aproape de omul „drăguț”, care era prietenos și jucăuș cu câinele, decât omul „care îi ignoră”. Experimentul în două faze de la Centrul de Știință din Austria a implicat animalele care au observat o interacțiune între doi oameni și un câine, în care omul „generos” a hrănit câinele și omul „egoist” a reținut mâncarea. Ulterior, animalele au demonstrat, alegând de care dintre cei doi oameni să se apropie.

Dragoste cu adevărat necondiţionată?

Ca să afle dacă într-adevăr câinele este cel mai bun prieten al omului, cercetătorii de la Universitatea Emory din Georgia, SUA, au făcut un experiment inedit. Oamenii de ştiinţă au testat la RMN 12 căţei dresaţi, care nu fost sedaţi sau imobilizaţi în timpul testului. În timp ce creierul lor era analizat la RMN, aceşti câini au simţit diferite mirosuri, printre care şi mirosul stăpânului lor, iar reacţia lor a fost atent monitorizată, scrie Daily Mail. Gregory Berns, şeful echipei de cercetători, spune că toate animalele au reacţionat pozitiv la mirosul unei persoane de care erau ataşate. Testul RMN a demonstrat o activitate în zona nucleului caudat din creier, care este centrul activat de mecanismul recompensei. Un studiu anterior a demonstrat că oamenii şi căţeii folosesc aceeaşi regiune a creierului ca să „simtă” – nucleul caudat, care are mulţi receptori de dopamină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel