Elena Mateescu, numită în funcția de președinte al Asociației Regionale VI (Europa) a OMM, cu unanimitate de voturi

Elena Mateescu, numită în funcția de președinte al Asociației Regionale VI (Europa) a OMM, cu unanimitate de voturi / Foto: Crișan Andreescu
Elena Mateescu, numită în funcția de președinte al Asociației Regionale VI (Europa) a OMM, cu unanimitate de voturi / Foto: Crișan Andreescu

Elena Mateescu a fost numită în funcția de președinte al Asociației Regionale VI (Europa), cu unanimitate de voturi.

România a obținut președinția Regiunii Asociative VI (Europa) a Organizației Meteorologice Mondiale OMM/WMO, pentru perioada 2023-2025, anunță Ministerul Mediului.

"Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a fost validată în funcția de Președinte al Asociației Regionale VI (Europa), după ce a fost votată în unanimitate de participanții la Sesiunea Extraordinară a Asociației Regionale VI (Europa) a OMM, care a avut loc la Geneva, în Elveția, pe 23 mai 2023. Conform regulilor de procedură ale OMM, această poziție i-a asigurat Elenei Mateescu și un loc în Consiliul Executiv al OMM.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul celui de-al 19-lea Congres Meteorologic Mondial (Cg-19), organizat de către Secretariatul Organizației Meteorologice Mondiale, la Geneva, în Elveția, în perioada 22 mai - 2 iunie 2023", se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

Barna Tánczos: Reprezentarea României la acest nivel va contribui la consolidarea relațiilor de colaborare



"Îmi exprim convingerea că expertiza profesională, capacitatea managerială și cunoștințele dobândite în activitatea de peste 30 de ani la nivel național și internațional în domeniul meteorologiei justifică pe deplin validarea doamnei dr. Elena Mateescu în funcția de Președinte al Asociației Regionale VI (Europa) și membru în Consiliul Executiv.

Reprezentarea României la acest nivel va contribui la consolidarea relațiilor de colaborare și la crearea de parteneriate la nivel european și internațional privind implementarea de proiecte de cercetare în domeniul schimbărilor climatice și adaptarea la efectele încălzirii globale, în cadrul Centrului Agrometeorologic Regional pentru Asociația Regională VI (Europa) în România, prima inițiativă de acest gen la nivel mondial, sub egida OMM", a subliniat ministrul Barna Tánczos.

România, stat membru cu drepturi depline al OMM



"România este stat membru cu drepturi depline al OMM și participă activ la activitățile și inițiativele acestei organizații. Scopul organizării Congreselor Meteorologice este acela de a identifica resursele necesare îndeplinirii obiectivelor cheie şi priorităţilor, contribuind astfel la securitatea şi bunăstarea economică a populaţiei de pe Glob.

OMM are în structură șase asociații regionale, care sunt responsabile de coordonarea activităților meteorologice, hidrologice și conexe la nivelul ariilor geografice.

România face parte din Asociația Regională VI (Europa), fiind stat membru al OMM cu drepturi depline începând cu anul 1948, prin aderarea la Convenția OMM din același an.
După cum este prevăzut în Regulamentul General al OMM, președinții și vicepreședinții asociațiilor regionale sunt aleși din rândul directorilor serviciilor meteorologice și hidrometeorologice naționale ale statelor membre, care fac parte din asociația regională respectivă.

Atribuțiile președintelui Asociației Regionale VI (Europa)



Printre atribuțiile președintelui asociației regionale se numără:

 - identificarea, cu ajutorul Biroului Regional, a principalelor priorități în Regiune, dar și a lacunelor și a decalajelor de capacitate ale membrilor din regiune;
 

- suportul în elaborarea Planului Regional de activități și urmărirea implementării acestuia;
 

- participarea la numirea experților din partea asociației regionale la conducerea structurilor constitutive ale OMM;

 - coordonarea, monitorizarea și evaluarea activităților asociației regionale, inclusiv a activităților Centrelor Regionale OMM, cu ajutorul Biroului Regional, comisiilor tehnice, președinților grupurilor de lucru/echipelor de experți și punctelor focale naționale", precizează Ministerul Mediului.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel