Culise negociere Victor Ponta -Călin Popescu Tăriceanu. Cum se schimbă guvernul

Premierul Victor Ponta nu va face o simplă remaniere, după ieșirea UDMR  de la guvernare, ci va modifica structura Guvernului.

Constituția îi permite să numească orice persoană  pe posturile vacantate, indiferent de culoarea politică, dacă nu schimbă programul politic în baza căruia a primit votul de învestitură. Președintele Traian Băsescu are voie să respingă o singură dată o nominalizare.  Totuși, potrivit surselor DCNews, premierul Ponta va solicita și un vot în Parlament.

Andrei Gerea, ministrul Economiei

La negocierile cu Călin Popescu Tăriceanu s-a convenit că PLR va avea cel puțin două posturi în cabinetul Ponta IV. Cel mai probabil, Andrei Gerea va fi numit ministru al Economiei și Energiei, care se va crea prin comasarea celor două structuri. De altfel, toate posturile de ministru delegat vor fi desființate. Ministerul  Mediului și cel al Apelor și Pădurilor se vor comasa, iar noul ministrul va aparține tot PLR. Este posibil ca PLR să primească și alte poziții în Executiv, dar până acum au fost confirmate cele două poziții amintite. Comasarea unor ministere se poate face prin schimbarea Legii de organizare a guvernului. Legea trebuie votată în Parlament. Astfel, guvernul Ponta IV va primi un vot care confirmă că are majoritate parlamentară, fără să treacă printr-o moțiune de cenzură.

Asumarea răspunderii, ipoteză lansată de UNPR

Unele voci din UNPR susțin că s-ar putea recurge și la o asumare de răspundere, pe un pachet de legi care să pună în acord acte normative din diferite domenii cu deciziile CCR. Majoritatea aspectelor vizate de acest pachet ar fi de natură tehnică și juridică, fiind menite să corecteze erori de formulare ale unor legi mai vechi. În pachetul de legi, de exemplu,  ar putea intra și corectarea Codului Penal, cerută de CCR pentru a permite arestul la domiciliu (e nevoie de introducerea unui interval de timp în care această măsură să opereze). PNL a introdus luni o inițiativă legislativă pentru corectarea erorii semnalete de CCR, deci Opoziția nu ar avea motive să introducă moțiune de cenzură dacă guvernul își asumă răspunderea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel