De ce nu trebuie spălate carnea şi ouăle, înainte de a fi gătite. Ai făcut și tu greșeala asta?

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: pexels.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: pexels.com

Tu știi de ce nu ar trebui să speli carnea și ouăle înainte de a le găti?

Majoritatea gospodinelor obişnuiesc să spele carnea şi peştele înainte de a le găti şi unele dintre ele chiar şi ouăle. Cu toate acestea, contrar obişnuinţei, aceste produse nu trebuie spălate. Atunci când spălăm carnea crudă, bacteriile împreună cu stropii de apă se răspândesc în bucătărie, depunându-se pe ustensile, suprafeţe de lucru, precum şi pe mâini şi haine. De regulă, aceste bacterii sunt Campylobacter sau Salmonella.

Intoxicaţia cu Campylobacter poate provoca dureri abdominale, diaree severă şi vărsături. Pentru a elimina bacteriile, este suficient să gătim carnea la o temperatură sigură - 90 de grade pentru carnea de pui, şi peste 80 de grade pentru carnea de vită, porc, mie, scrie zdrave.to.

Tratamentul termic va distruge toţi microbii, astfel încât nu este nevoie de spălarea în prealabil a acestor produse. Nici spălarea peştelui înainte de gătit nu este sigură, deoarece cresc şansele de contaminare încrucişată, bacteriile răspândindu-se de la un produs la altul, pe vase şi suprafeţe. Ouăle intră şi ele în categoria produselor care nu trebuie spălate.

În timpul prelucrării ouălor în producţie, se aplică un strat protector pe coajă, astfel încât bacteriile să nu pătrundă în interior. Spălarea ouălor poate îndepărta stratul protector sau poate deteriora coaja, permiţând bacteriilor să intre în produs. Ouăle sunt o sursă majoră de contaminare cu salmoneloză, o boală infecţioasă gravă a stomacului.

Cum se dezgheață corect carnea. Toți greșim la acest capitol

Dacă vreţi să dezgheţaţi carnea, trebuie doar să o scoateţi din congelator şi să o lăsaţi în frigider. În acest mod va sta la o temperatură constantă, potrivită, iar bacteriile nu vor putea să se dezvolte. În acest fel va fi perfectă pentru consum. Potrivit Departamentului pentru Agricultură a Statelor Unite ale Americii, dacă dezgheţaţi carnea în acest mod o puteţi chiar recongela, asta dacă nu mai vreţi să o gătiţi din nou. 

Textură mai bună

Dezgheţatul cărnii în frigider nu este doar o chestiune de siguranţă a alimentelor, ci şi una de gust.

Atunci când va fi gătită va avea o textură mult mai bună, pentru că umiditatea este reabsorbită în fibre.

În cazul decongelării rapide, carnea va fi mult mai uscată şi mai tare în urma tratamentului termic, scrie exquis.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel