Deși oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri, puțini știu că între ele există o serie de diferențe.
Gustul și aspectul alunelor și arahidelor diferă, la fel ca și proprietățile lor. Iată principalele diferențe între alune și arahide:
- Alunele au forma sferică, în timp ce arahidele arată mai mult ca niște păstăi;
- Alunele sunt considerate fructe deoarece cresc în pom. De cealaltă parte, arahidele sunt considerate legume pentru că se dezvoltă în pământ;
- Alunele sunt bogate în vitaminele A, B, C și E, calciu, fier, fosfor și potasiu și au un conținut scăzut de colesterol și sodiu. Sunt recomandate pentru că au proteine, uleiuri, vitamine și săruri minerale. Arahidele însă sunt bogate în vitamina B3, triptofan, acid folic, antioxidanți și vitamina E, scrie shtiu.ro.
Alte curiozități despre alune și arahide
Atât alunele, cât și arahidele, conțin antioxidanți care ajută la distrugerea radicalilor liberi. Ele întăresc sistemul imunitar și previn afecțiunile cardiace.
Deși alunele sau arahidele sunt mai gustoase prăjite, specialiștii recomandă consumul acestora crude pentru că astfel nu își pierd din proprietăți. Pot fi consumate ca atare sau adăugate în salate ori alte preparate.
Sunt necesare doar cinci nuci pe zi, pentru ca sănătatea noastră să se îmbunătățească. Un studiu demonstrează că nucile sunt chiar mai benefice decât uleiul de măsline.
Biologul Lavinia Bratu expune datele unui studiu care demonstrează de ce nucile sunt mai sănătoase decât uleiul de măsline și cu ce alimente trebuie mâncate, pentru obținerea unei game întregi de aminoacizi esenţiali.
Avem nevoie de doar 5 nuci pe zi
"5 NUCI PE ZI vă ţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral, arată un studiu realizat de cercetătorii americani de la Barcelona’s Hospital Clinico, apărut în publicaţia “American College of Cardiology”. Specialiştii citaţi de BBC News ne sfătuiesc să consumăm nuci, mai ales după o masă bogată în grăsimi animale, pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urmă le au asupra organismului.
Cercetarea a constat în monitorizarea a 24 de adulţi, jumătate dintre ei cu un nivel normal al colesterolului, iar cealaltă jumătate cu nivel ridicat. Participanţii la studiu au primit două porţii de salam bogat în grăsimi şi brânză, pe care le-au consumat la un interval de o săptămână. La una dintre porţii, cercetătorii au adăugat cinci linguriţe de ulei de măsline, iar la cealaltă, miezul a opt nuci. Testele au arătat că atât uleiul de măsline, cât şi nucile au ajutat la reducerea inflamaţiilor din artere care apar brusc după o masa bogată în grăsimi saturate și care, în timp, favorizează întărirea arterelor şi măreşte riscul unor boli de inima şi al atacului vascular cerebral. Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de măsline, nucile au mai ajutat şi la menţinerea elasticităţii şi flexibilităţii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului.", a scris Lavinia Bratu pe blogul ei. (Citește mai mult AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu