Babele. Cum se aleg, tradiţii și superstiţii în perioada Babelor

Tradiția Babelor  vine de la romani, astfel  că fiecare îşi alege o babă între 1 şi 9 martie, iar aşa cum va fi ziua pe care aţi ales-o, aşa o să va meargă tot anul.

Conform credinţei populare, legenda Babelor este asociată cu Baba Dochia, responsabilă de venirea iernii, care, începând cu 1 martie şi până pe data de 9 martie, începe să-şi lepede cojoacele, semn că vremea devine tot mai călduroasă.

Astfel, cea mai strașnică și capricioasă dintre toate babele este considerată BABA DOCHIA, care stă la cumpăna dintre iarnă și primăvară, dintre anul nou și anul vechi.

Vremea capriciasă din ZILELE BABELOR este pusă pe caracterul BABEI DOCHIA, iar, dacă se încălzește treptat, se spune că BABA DOCHIA își leapădă cojoacele. Fiecare cojoc este luat de celelalte babe, numite după zilele săptămânii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joița, Virița, Sitița și Domnica.

Daca de Baba ta este soare și vreme bună, atunci anul va fi unul presărat cu momente plăcute, cu realizări și foarte multe bucurii.

În cazul în care vremea e capricioasă și întunecată, atunci persoana care și-a ales baba în ziua respectivă va mai întâmpina dificultăți tot anul

Cum se alege Baba

Legat de alegerea unei zile/babe, circulă în popor două variante. Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile, cu menţiunea că această alegere trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie.

O altă variantă este alegerea babei în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba conform cu ziua respcectivă. În caz că data naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel: dacă cineva este născut pe 28 mai, baba se calculează astfel: 2+8=10, 1+0= 1, astfel că baba va fi pe 1 martie.

Tradiții și obiceiuri

Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde, în timp ce în zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase.

În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel