EXCLUSIV  ”Asistăm la o adevărată revoluție”. Clase noi de medicamente reduc progresia bolii de rinichi în mod fenomenal. Dr. Adrian Covic anunță o schimbare colosală

Foto: Freepik
Foto: Freepik

DC Media Group a organizat marţi, 14 martie, dezbaterea online ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”, în care au fost amintite avantajele depistării precoce a semnelor de boală în cazul afecţiunilor renale dar şi posibile tratamente care ar putea să ţină pacienţii departe de dializă.

Evenimentul își propune să atragă atenția publicului asupra unei suferințe subdiagnosticate, cu impact major asupra vieții pacientului, dar și a sistemelor publice de sănătate: boala cronică de rinichi. Prof. dr. Adrian Covic, medic Primar Medicină Internă și Nefrologie, spune că, în momentul de faţă, asistăm la o adevărată revoluţie pe zona tratamentelor nefrologice, datorită intrării pe piaţă a unor clase de medicamente noi care pot încetini progresia bolii cu până la 40%.

"Starea generală şi supravieţuirea în dializă va fi net mai bună dacă pacientul va fi văzut anterior şi urmărit. Într-adevăr, nimeni nu doreşte să ajungă în dializă. Până mai ieri, aveam puţine tratamente eficace, existau tratamente de încetinire a progresiei, dar în medicina din ultimii ani - din fericire pentru noi şi pentru aceşti pacienţi - asistăm la o adevărată revoluţie. Mă feresc întotdeauna să folosesc cuvinte mari ca acesta, dar revoluţia este dată de o serie de clase noi de medicamente. S-a demonstrat, pe analize extrem de bine făcute pe zeci de mii de pacienţi, făcute comparativ cu cel mai bun tratament la ora actuală, în trialuri randomizate în care comparatorul a fost "state of the art" din acest moment, că aceste tratamente reduc progresia bolii de rinichi în mod fenomenal, cu 30-40%, ceea ce este nemaiauzit până acum. Asta se traduce în nişte cifre extrem de favorabile.

Este suficient să tratezi între 11 şi 25 de pacienţi pentru a evita complet o moarte renală, deci pacientul nu va ajunge niciodată la dializă. Iar în eventualitatea nefericită în care totuşi ajunge la dializă, se produce o întârziere a intrării în dializă cu ani buni. Sunt estimări economico medicale, în momentul de faţă, care consideră că noile clase vor schimba cu totul modul în care sistemele de sănătate tratează boala de rinichi şi programele de dializă. Acestea vor mai exista, dar foarte mulţi pacienţi vor putea să fie trataţi şi încetinită progresia bolii foarte mult semnificativ sau chiar indefinit. Cu atât mai important să depistăm boala extrem de precoce! Un pacient depistat cu o rată a filtrării de peste 60 probabil că nu va mai progresa niciodată, dacă este bine urmărit, iar lucrurile acestea au o cu totul altă ţintă" a explicat Dr. Adrian Covic în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării” organizate de DC Media Group.

Furnizarea de cunoștințe despre această suferință, evidențierea riscul de boală renală și înţelegerea importanței depistării precoce sunt priorități de sănătate publică, fiindcă, diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată. Astfel se reduce riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de această afecțiune. Nevoia unor campanii de informare este cu atât mai mare cu cât pandemia COVID-19 a afectat capacitatea pacienților din România de a accesa servicii de diagnosticare și tratament, deci nu au primit îngrijire adecvată.

Conferinţa integrală aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel