Istoria zilei de 8 Martie - Ziua Internațională a Femeii. Proteste, revoluții și lupta pentru supraviețuire - așa a început totul.
Vezi și: Cele mai frumoase mesaje de 8 Martie pentru femeile dragi din viața ta
Ziua Internațională a Femeii, celebrată anual pe 8 martie, este un simbol al luptei continue pentru egalitate, dreptate și recunoaștere a femeilor din întreaga lume.
Originile sale sunt adânc înrădăcinate în mișcările sindicale și politice socialiste de la începutul secolului XX, reflectând o istorie bogată de activism și rezistență.
Prima celebrare similară Zilei Internaționale a Femeii a avut loc pe 28 februarie 1909, la New York, organizată de Partidul Socialist din America.
Aceasta a fost dediată grevei muncitoarelor din industria textilă din 1908, unde femeile au protestat împotriva condițiilor dure de muncă.
Inspirată de acest eveniment, Conferința Internațională a Femeilor Socialiste de la Copenhaga, din 1910, a văzut-o pe feminista germană Clara Zetkin, propunând instituirea unei Zile Internaționale a Femeii, ca o modalitate de a milita pentru drepturile femeilor și pentru dreptul la vot.
Propunerea a fost adoptată în unanimitate de peste 100 de femei din 17 țări.
Prima Zi Internațională a Femeii a fost celebrată pe 19 martie 1911 în Austria, Danemarca, Germania și Elveția, cu peste un milion de participanți la manifestații. Aceștia au cerut drepturi pentru femei, inclusiv dreptul la muncă, la vot, la educație și la ocuparea unor funcții publice.
Data de 8 martie a căpătat o semnificație specială în 1917, în timpul Primului Război Mondial, când femeile din Rusia au declanșat o grevă cerând „pâine și pace”. Această grevă, desfășurată pe 8 martie (23 februarie în calendarul iulian, folosit atunci în Rusia), a condus la Revoluția din Februarie, care a determinat abdicarea Țarului Nicolae al II-lea. În semn de recunoaștere a rolului esențial al femeilor, guvernul sovietic a acordat acestora dreptul de vot.
După Revoluția Rusă, 8 martie a devenit sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar ziua a fost celebrată în special în țările comuniste și în mișcările socialiste din întreaga lume. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a început să marcheze oficial Ziua Internațională a Femeii în 1975, în cadrul Anului Internațional al Femeii.
În 1977, Adunarea Generală a ONU a invitat statele membre să proclame 8 martie drept Ziua ONU pentru drepturile femeilor și pacea mondială.
În ultimii ani, Ziua Internațională a Femeii a căpătat un nou val de atenție datorită mișcărilor globale împotriva hărțuirii sexuale, femicidului și violenței de gen. De exemplu, în 2023, femeile din Mexico City au organizat marșuri pentru a cere justiție pentru victimele violenței, reflectând importanța continuă a acestei zile ca platformă de susținere a drepturilor femeilor.
(apnews.com)
Ziua Internațională a Femeii rămâne un simbol puternic al progresului realizat și al provocărilor care încă persistă în lupta pentru egalitate de gen. Aceasta onorează moștenirea celor care au luptat neobosit pentru drepturile femeilor și inspiră generațiile viitoare să continue această misiune pentru o lume mai dreaptă și echitabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News