Vezi cum pot influenţa SMS-urile consumul de alcool

Cititul SMS-urilor la volan poate provoca accidente rutiere, dar poate fi si benefic în promovarea unei bune sănătăţi.  Astfel, tinerii dacă ar primi constant pe telefonul mobil SMS-uri care să promoveze un stil de viaţă sănătos şi responsabil, ei ar putea reduce consumul de alcool. Aceasta este concluzia ultimului studiu în domeniu.

Autor: Anca Murgoci

La cercetare au participat 15 tineri care beau alcool în exces. Ei trebuiau să trimită mesaje scrise în care spuneau cât au băut in ultima saptamana. Acestia primeau în replică un mesaj cu un conţinut educativ. După 12 săptămâni, aceştia au raportat că au băut mai puţin alcool decât la începutul studiului. Un alt grup de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani au trimis mesaje, dar fără a şi primi reply cu mesaj educativ. În cazul acestora, consumul de alcool nu a fost redus.

Experţii le-au cerut tinerilor participanţi să trimită săptămânal SMS-uri în care să-şi contabilizeze beţiile. În funcţie de cât de multă băutură consumaseră în săptămâna respectivă, subiecţii primeau în replică SMS-uri încurajatoare sau de mustrare. Dacă un subiect spunea că a băut foarte mult în săptămâna respectivă, nu era mustrat, i se spunea că trebuie să se revanşeze prin reducerea cantităţii de alcool în săptămâna care va urma.

În timpul ultimei perioade de observaţie, tinerii au avut cu 3,4 zile de beţie mai puţine, faţă de cât au înregistrat înainte de începerea studiului. O zi de beţie a fost definită prin consumul a mai mult de cinci unităţi de alcool într-un interval de 24 de ore. SMS-urile pe care tinerii  le primeau cuprindeau două sfaturi, unul legat de monitorizarea propriilor beţii, iar celălalt legat de stabilirea unor scopuri pe termen scurt pentru îmbunătăţirea rezultatelor.

Potrivit CNN, participanţii s-au bucurat de anonimat, dat fiind faptul că le-au fost înregistrate doar numerele de telefon.  "Telefoanele mobile au devenit o anexă a corpului nostru, astfel că pot fi utile în gestionarea probemelor legate de alcool, având în vedere că ajută subiectul să-şi amintească cu exactitate", a declarat unul dintre coordonatorii studiului, care spune că tinerii preferă să-şi comunice prin mesaje scrise problemele lor.

Cercetătorii spun că metoda va fi utilizată şi în rezolvarea problemelor legate de consumul de droguri, sexul neprotejat, alimentaţie şi sport.

Studiul a fost publicat în luna decembrie, în revista  Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel