Vezi cum arată planeta Marte în 3-D - VIDEO

Canioane adânci de peste 7 km, formaţiuni de lavă, deşerturi de nisip roşietic, dar și cel mai înalt munte cunoscut în Sistemul Solar pot fi acum văzute în imagini tridimensionale, graţie sondei Mars Express, care, în ultimii 10 ani, a dat ocol planetei Marte de aproape 12.500 de ori, captând imagini extrem de detaliate. Acestea au fost montate recent de specialişti, rezultând un clip video ce oferă o incomparabilă senzaţie de zbor deasupra Planetei Roşii.

Lansată în 2003, misiunea Mars Express era, iniţial, programată să dureze doar doi ani, dar Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a continuat să o extindă în ultimul deceniu. Sonda funcţionează perfect şi azi, urmând să rămână în activitate până în anul 2014.

 În acest răstimp, sonda a survolat de mii de ori planeta, ajutând astfel la obţinerea unui model topografic al aproape întregii suprafeţe a acesteia.

Imaginile din acest clip au fost realizate cu ajutorul instrumentului HSRC (High Resolution Stereo Camera) şi au fost montate de către specialiştii de la Centrul Aerospaţial German (DLR) pentru a sărbători cea de-a zecea aniversare a misiunii Mars Express. Rezoluţia excelentă este obţinută graţie principiului deosebit de captare a imaginilor, folosit de HSRC: 9 detectoare sensibile la lumină „scanează” suprafaţa, din 9 unghiuri diferite; datele sunt apoi procesate, obţinându-se imagini tridimensionale.

 Imaginile obţinute sunt atât de detaliate, încât oamenii de ştiinţă pot chiar să identifice procesele geologice care au dus la apariţia unora dintre formele de relief ale planetei; printre altele, pot fi identificate acele procese geologice în care a fost implicată apa, care a existat pe Marte în mari cantităţi în urmă cu miliarde de ani. (Sursa: descoperă.ro)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel