Un serviciu VPN care PROTEJA infractorii informatici, descoperit și ÎNCHIS de Europol: Comiteau infracțiuni GRAVE

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Europol închide un serviciu VPN care îi proteja pe infractorii informatici.

Ce este Flubot și cum îți FURĂ informații din telefon. ATENȚIE la SMS-uri, reclame și promoții. NU da CLICK pe aceste LINK-URI

Agenţia europeană de poliţie Europol a anunţat marţi la Haga că a închis o reţea privată virtuală (VPN) care era un "furnizor preferat de infractorii informatici", transmite dpa, citează Agerpres.

Anonimatul online era asigurat de 15 servere din zece ţări infractorilor care lansau atacuri de tip ransomware, prin care se blochează datele victimelor, iar apoi li se solicită plăţi pentru recuperarea accesului la ele.

Comiteau infracțiuni informatice grave



Anchetatorii au arătat că infractorii foloseau infrastructura serviciului VPNLab.net pentru a comite infracţiuni informatice grave.

VPN asigură comunicaţii securizate între utilizatori, furnizându-le criptarea datelor şi confidenţialitate sporită faţă de persoanele din afară. Aceste reţele sunt legale, dacă nu sunt folosite în scopuri infracţionale.

În cazul de care s-a ocupat Europol, serviciile le-au permis atacatorilor să îşi acopere urmele pe internet.

Operaţiunea a fost condusă de anchetatori germani din Hanovra, cu sprijin din Regatul Unit, Ucraina şi multe alte ţări, precum şi din partea Biroului Federal de Investigaţii al Statelor Unite (FBI).

Existau din 2018 și cereau 60 de dolari pe lună: infractorii rămân fără modalităţi de a-şi ascunde urmele online



Europol a menţionat că VPNLab.net exista din 2008, fiind "o opţiune populară pentru infractorii informatici", deoarece oferea VPN duale cu servere în mai multe ţări pentru doar 60 de dolari pe lună. Reţeaua a intrat în atenţia agenţiei după ce mai multe anchete au descoperit că era folosită, printre altele, pentru distribuirea de programe malware (nocive) .

"Acţiunile efectuate în cadrul acestei anchete au arătat clar că infractorii rămân fără modalităţi de a-şi ascunde urmele online", a declarat Edvardas Sileris, şeful Centrului European Europol pentru Infracţiuni Informatice.

"Fiecare anchetă pe care o desfăşurăm produce informaţii pentru următoarea, iar informaţiile culese despre victimele potenţiale înseamnă că probabil am prevenit mai multe scurgeri de date şi atacuri informatice grave", a mai spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel